Povratak i reformacija pod Jezdrinim vođstvom (1)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Jezdra se posvetio proučavanju Zakona Gospodnjeg
i njegovom izvršavanju
i poučavanju Izraela uredbama i zakonima.“

(Jezdra 7:10)

Od sedmog poglavlja i dalje čitamo o povratku izgnanika i reformaciji pod Jezdrinim vođstvom. Vođe prve grupe izgnanika su bili: Agej, Zaharija, Zorovavelj i Isus. Jezdra je došao sa drugom grupom.


Kada jedan Božiji sluga ode, Bog podiže drugog. Slava Bogu što iz generacije u generaciju Bog podiže ljude koji vode Njegov narod.


Jezdra je bio učitelj – književnik koji je dobro poznavao Mojsijev zakon. Bio je čovek koji je dubinski proučavao Božiju Reč (7:6). Čitamo da je upravio svoje srce da proučava Božiju Reč, da je izvršava i zatim da druge poučava (7:10). Kakav primer za nas!


Bogu su potrebni ljudi koji će proučavati, praktikovati i poučavati druge Njegovom Rečju – tim redosledom! Sećaj se toga ako želiš da te Bog koristi.


Da je Jezdra ostao u Vavilonu nikada ne bismo čuli za njega. Nebo prepoznaje one koji napuste Vavilon i sele se u Jeruslim. Šest puta čitamo u ovoj knjizi da se Jezdra „podigao“ iz Vavilona za Jerusalim. Seoba iz Vavilona u Jerusalim je uvek korak napred i rezultat „dobre ruke Božije koja je nad osobom“ (7:9).


Oni koji su ostavili Vavilon i pošli u Jerusalim postali su preci Isusovih dvanaest apostola. Sva naša deca i potomci biće pod uticajem odluka koje mi donosimo danas.

U to vreme Persijski car je bio Jestirin potomak. Zbog toga je bilo Jevrejima lakše. 

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: