Poruka Evanđelja

Milenko Isakov

Dragi prijatelju, Biblija ili Sveto Pismo jeste inspirisana i nadahnuta reč živog Boga! U njoj se nalaze poruke koje Stvoritelj sveta želi da prenese svakom čoveku. On ne želi da ostavi čoveka u bespomoćnom traganju za istinom, već jasno obznanjuje svoju volju. Biblija daje odgovore na suštinska pitanja koja se tiču svrhe i smisla našeg života na zemlji. Ona daje odgovore na suštinska pitanja koja se tiču budućnosti naše planete, smrti, večnosti koja predstoji svim ljudima itd. Bog želi da budeš upoznat kako sve te stvari izgledaju sa Njegovog stanovišta.

Biblija uči da je osnovni i najveći problem cele ove planete čovekov GREH! Da li si znao da je zbog greha prokleta cela zemlja i da zato raste trnje i korov? Da li znaš da žena mora sa mukom da rađa novorođenče, takođe zbog greha? I da li znaš da je kroz prvog čoveka Adama došao na ceo ovaj svet greh? Kroz greh je došla smrt i smrt je ušla u sve ljude jer su svi sagrešili. Svaka osoba koja je rođena na ovom svetu, nasledila je greh prvog čoveka Adama.

Greh je stvar koju Bog mrzi. Greh je poput ogromne provalije koja stoji između čoveka i Boga! Pošto je Bog SVET BOG koji ne podnosi ni najmanju nečistotu, grešan čovek ne može imati zajednicu sa Njim. Nijedan grešnik neće opstati pred Božijim svetim licem, ali postoji slavna istina koju Biblija otkriva, a to je da Bog VOLI grešnike i da je zbog svoje neizmerne ljubavi prema njima odlučio da pruži svima priliku da se oslobode od krivice svojih greha! Pošto je Bog video čovekovu nemoć da se u svojim ograničenim sposobnostima oslobodi od tog zla, ON sâm je odlučio da premosti tu provaliju greha i da svima nama ponudi šansu da se ponovo spojimo sa Njim! Taj most se zove Isus Hrist!

Kao Bogočovek, Isus je hodao na ovoj zemlji i nikada nije zgrešio. Savršeno je udovoljio Bogu svojim bezgrešnim zivotom. Pošto neizrecivo voli grešnike, On je dobrovoljno želeo da za njih i umesto njih NEVINO POSTRADA kao najgori kriminalac. Zbog toga je Isus bio odveden na brdo Golgotu blizu Jerusalima. Tamo je bio razapet na krstu i tamo je umro! Tortura i agonija kroz koju je Isus tada prošao dokazuje Božiju strašnu mržnju prema grehu. Bog nije poštedio sopstvenog sina i to dokazuje Njegovu pravdu i svetost, ali u isto vreme i savršenu ljubav prema nama, grešnicima!

Dragi prijatelju, da li možeš ravnodušno prihvatiti tu činjenicu da je SVET I PRAVEDAN BOG toliko voleo tebe grešnika, da je bio spreman da svu svoju mržnju prema grehu iskali na svom jedinorodnom sinu? Toliko te je voleo. Toliko je mene voleo! Toliko je voleo sve nas ljude!

Pošto je Bog Otac bio savršeno zadovoljan učinkom svog sina Isusa Hrista, On ga je tri dana nakon smrti vaskrsao i time potvrdio da je Isus u telu pobedio greh, Sotonu i smrt. To je najveća pobeda svih vremena! Isus se 40 dana nakon svojeg vaskrsenja vazneo na nebo i seo sa desne strane prestola Božijeg na visini, dokazavši da mu je data SVAKA VLAST I NA NEBU I NA ZEMLJI! Sada svaki grešnik može biti oslobođen od krivice svojih greha prostom i jednostavnom verom u dovršeno delo Isusa Hrista!

Dragi prijatelju, Isus je umesto tebe poneo kaznu tvojih greha i zato Bog sada ne zahteva da i ti neophodno snosiš tu kaznu! Njegova pravda je zadovoljena! Možeš verom u Isusa Hrista prihvatiti da je On tvoja zamena. Tvoje pokajanje i tvoja želja da zauvek ostaviš greh i započneš novi život biće siguran dokaz da zaista veruješ da je On preuzeo na sebe ono što si ti zaslužio (a to je agonija odvojenosti od Boga i smrt), da bi ti NJEGOVOM ZASLUGOM, besplatno dobio oproštenje svojih greha, zajednicu sa Bogom i večni život!

Nije li neopisiva Božija ljubav za nas? Poslušajmo sada pesmu koja nas poziva na Golgotu i na novi život u Hristu!

Ka Golgoti

Ka Golgoti Isus te zove. Dođi dok čeka te.

Slušaj Mu glas, u Njeg’ uzdaj se. Započni život nov.

Ka Golgoti, slušaj Mu glas.

Ka Golgoti! Isus te čeka tam’!

Koren našeg greha leži u želji da živimo svoj život nezavisno od Boga. Sebičnost! Dovoljni smo sami sebi, Bog nam nije potreban. Želimo da živimo po našoj inteligenciji i razumu. Upravo zbog toga, dragi prijatelju mnogi imaju bedan život tragajući za srećom i mirom.

Nisi li primetio da si i ti tražio sreću i mir u stvarima koje ti nikada to nisu pružile?

Istinska sreća i mir se pronalaze onda kada se poniziš pred Bogom i kada priznaš da si grešnik, kada se odrekneš sebe i odlučiš da zauvek ostaviš grešan način života, kada kroz pokajanje i kroz veru u Hristovo dovršeno delo za tebe budeš oslobođen od krivice svojih greha i kada dobiješ presvedočenje da si postao dete Božije. Tada ti nije žao što te drugi ne razumu ili preziru, spreman si da uzmeš svoj krst i da slediš Hrista, zato što znaš da više nisi u tami greha! O tome upravo i govori sledeće pojanje koje ćemo sada poslušati.

Pođite za mnom

„Pođite za mnom“, Hristos Spas sinove ljudske zove.

„Odrec’te s seb’, ostav’te svet, grešničke pute ove.

Krst, patnju na se uzmite i mom življenju sljedite.“

Spase, Tvoj ugled svetli nam ovde na život sveti.

Ko tebi dođe, Teb’ sljedi, u tami neće biti!

Ti si nam put, Ti učiš sâm kako tu valja živit’ nam’.

Kada doživimo Božiju ljubav u Hristu, naša jedina želja jeste da živimo samo za Hrista, tvoreći Njegovu volju i hodajući u delima koja je On unapred pripremio za nas. Naše srce doživljava Njegovu dobrotu i blagoslove i ono govori: „SPASE, TEBI ŽIVIM I TEBI SE PREDAJEM“ kao što i kažu reči sledećeg pojanja.

Spase, Tebi živim

Spase Tebi živim, Tebi se predajem,

Spase ja u Teb’ mrem, Tvoj sam u životu i smrti.

Spas mene večno blagosilja. Amin!

Gospod Isus je došao da nam dâ život u izobilju! Istinska Božija deca prebivaju u ljubavi i blagonaklonosti svog nebeskog Oca koji se brine za njih, te su oni uvek zadovoljni i zahvalni za sve što Bog dopušta u njihove živote. O tome govori sledeće pojanje koje ćemo sada poslušati.

Ja imam sve

Ja imam sve i kličem ti od sreće, moj Pastire.

Ništ’ mi nedostat’ neće u senci Tvoje dobrote.

Ti vodiš me na paše preobilne,

gde radosti Tvog čistem silne, za dušu daješ. Sitiš me.

U sve dane Tebi želim da živim

I u nebu da Tebe Boga slavim.

Dobrotom Tvojom prati me!

Gospod Isus je treći dan nakon smrti vaskrsnuo dokazavši da ima vlast i svakoga od nas vaskrsnuti u poslednji dan. Smrt našeg tela je neminovna, ali Hristovo obećanje za sve Njegove sledbenike jeste sledeće: „Ko mene veruje, ako i umre živeće“. Oni koji su predali svoje živote Hristu, ne boje se smrti, jer znaju da je to samo prelaz iz privremenog u večni svet, iz raspadljivog u neraspadljivi svet, iz zemaljskog u nebeski svet! Zato je divan trenutak smrti tela, kada prestaje borba protiv greha i kada se svi oni koji su živeli za Hrista premeštaju iz ovog sveta u nebesku postojbinu! Aliluja!

Zbogom

 

1. Zbogom, gle dan mi svanjiva. Svoj mir već vidim ja.

Borba presta, dan svanjiva, Gospod me poziva.

Refren: Zbogom, idem u mir.

 

2. Zbogom, dugo sam čekao na čas taj radostan,

Kad zemsku tamu probije nebeski svetli dan.

 

3. Zbogom, u zboru anđela ja ću tad’pojati

Najlepšu pesmu Siona, u neba postojbi.

 

4. Zbogom, vi verni budite, u pokoj idem ja.

Dok Spas i vas pozove tam’, zbogom, doviđenja.

Dragi prijatelju, sada si čuo jednostavnu poruku Evanđelja ili Radosne vesti o Gospodu i Spasitelju sveta, Isusu Hristu. On te poziva da ga uzveruješ srcem i da mu predaš ceo svoj život. Svima koji su Ga primili, dao je vlast da budu deca Božija! Ali, svi koji ne žele da Ga prime i uzveruju, sami su sebe osudili na propast! Sâm Gospod Isus je rekao: „A ko ne veruje, već je osuđen“. Ko ne želi da izabere život, taj je izabrao smrt! Ko nema Isusa Hrista, nema život, nego gnjev Božiji ostaje na njemu. Takva osoba je sama izabrala put u večnu propast, u večnu odvojenost od Boga, u mesto gde više ne postoji tračak Božije milosti – u pakao.

Dragi prijatelju, izaberi Hrista, a ne Sotonu! Izaberi život, a ne smrt! Izaberi nebo, a ne pakao! Gospod Isus Hrist je dostojan da primi slavu i od tebe! Predaj mu svoj život!