Ilija i njegova služba (2)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Ustani, idi u Sareptu Sidonsku i sedi onde;
evo zapovedio sam onde ženi udovici da te hrani.“

(1.Carevima 17:9)

Gospod je zatim promenio svoju metodu i rekao Iliji da ide u Sareptu. Sarepta je bila izvan Izraela. Ilija je možda zamišljao da će tamo neki bogati poslovni čovek da se pobrine za njega. Međutim, kada je stigao u Sareptu, osoba na koju je naišao nije bio bogati poslovni čovek, već siromašna udovica koja je upravo trebala da pojede svoj poslednji obrok! Gospod je rekao Iliji: „One će te podržavati!“ Božiji putevi su zaista zadivljujući. Bog čini stvari na takav način zato što je on ljubomoran Bog. On želi da se uzdamo samo u Njega, a ne u gavrane ili bogate poslovne ljude. On će iskoristiti slabu osobu od koje najmanje očekuješ da će biti sposobna da ti pomogne, i koristiće je da se nijedno telo ne bi pohvalilo u Njegovoj prisutnosti (1.Kor.1:29).


Udovica je rekla: „Idem da pripremim naš poslednji obrok i da umrem“ (17:12). Ilija joj je rekao: „Ne boj se, idi pripremi prvo meni jedan kolačić, jer se brašno iz zdele neće potrošiti, niti će ulje iz krčaga nestati dok Gospod ne pusti kišu na zemlju“ (17:13,14). I zdela brašna se nije potrošila, niti se krčag ulja ispraznio.


Danas postoje mnogi propovednici koji koriste ovaj slučaj da naučavaju siromašne ljude da treba da im daju novac, ali to je pogrešna interpretacija ovog slučaja. Najpre, većina današnjih propovednika nisu proroci poput Ilije. Drugo, većina današnjih propovednika su srebroljupci, za razliku od Ilije. Ove dve činjenice postavljaju Iliju u potpuno drugačiju klasu od današnjih propovednika koji iskorišćavaju siromašne. Dalje, Ilija je tražio od udovice samo jedan obrok da bi preživeo glad; i on je jeo istu hranu koju su jeli udovica i njen sin. Današnji propovednici traže novac, ne da bi preživljavali, nego da bi se podržao njihov stil života na visokoj nozi. I konačno, dok je Ilija uzeo samo jedan obrok od udovice, on je obezbedio mnogo obroka za udovicu i njenog sina u periodu od nekoliko meseci – dok nije prestala glad. Dakle, ona je dobila sto puta više nego što je dala proroku. Koji propovednik to danas radi? Postoji mnoštvo lažnih proroka danas. Nažalost, pošto većina Božijeg naroda ne zna da razlikuje prave od lažnih proroka, oni bivaju prevareni.