Solomunovo udaljavanje od Boga (2)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Osim faraonove kćeri, car Solomun je voleo mnoge druge tuđinke…“

(1. Carevima 11:1)

U desetom poglavlju čitamo o carici Savskoj koja je došla da poseti Solomuna zato što je čula za njegovu predivnu mudrost. Međutim, i pored te reputacije mudrosti koju je imao širom sveta, Solomun je bio čovek izmešanog života. Mogao je da se predivno moli javno, kao i većina Hrišćana, ali njegov privatan život je bio bezbožan – kao i kod mnogih Hrišćana. On je bio dostojan rival Samsonu kada se radi o požudi, jer je oženio 700 žena i kao da mu to nije bilo dovoljno, pa je uzeo još 300 inoča, većinom iz neznabožačkih naroda (1.Car.11:1-3). On je svaku od njih mogao videti jednom u tri godine! Te žene su na kraju i odvukle njegovo srce od Gospoda ka obožavanju njihovih idola.


Kada planiraš da se ženiš, nemoj posmatrati samo lepotu devojke. Gledaj da li devojka ima želju da živi pobožnim životom. To je daleko važnije kada se gleda dugoročno. Žena koja je samo lepa može upropastiti i uništiti tvoj život. Sa druge strane, pobožna žena će ti činiti dobro u svim danima tvog života. Postoje mnoga upozorenja u Pismu, ali ne znam da li ćete obratiti pažnju na njih kada dođe vaše vreme za to. Mnogi klimaju glavom kada slušaju o ovim stvarima na sastancima, ali kada se približi njihovo vreme za ženidbu, oni ipak biraju svetovnu devojku samo zbog toga što je lepa. I sestre, dozvolite mi da i vas upozorim, molite se Bogu da vas dovede do pobožnog čoveka koji će vam postati muž. Nemojte se prepustiti predlogu svojih roditelja, ako vam savetuju neobraćenu osobu. Vaš supružnik vas može odvesti u obožavanje idola – idola novca, zadovoljstva, bezbožne zabave itd.


Kada je Solomun zastranio, Bog se razgnevio na njega i rekao je da će podeliti njegovo carstvo na dva dela (1.Car.11:9-11). Međutim, pošto je David bio pobožan čovek, Bog to nije učinio za Solomunovog života (11:12). Tu vidimo koliko su deca blagoslovena zbog pobožnosti njihovih očeva! Bog je podigao neprijatelje koji su zadavali probleme Solomunu, ali se ipak nije pokajao (11:14). Kada se pobojao da će Jerovoam podići ustanak protiv njega, pokušavao je da ga ubije (11:26,40). Jerovoam je kasnije postao kralj podeljenog carstva.

Tako je Solomun umro (1.Car.11:43).