Sedam krugova nazadovanja i trinaest sudija (2)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Izraelci opet zavapiše Gospodu,
i On im podiže spasitelja – Ehuda,
levorukog sina Gere Venijaminovca“

(Sudije 3:15)

U knjizi o sudijama vidimo sedam takvih krugova – nazadovanje čiji rezultat je kazna, nakon čega Bog podiže sudiju koji izbavlja Izraelce. Mnogi vernici žive u tom krugu tokom celog života – nazaduju, pokaju se, bivaju oslobođeni, opet nazaduju i sve ponovo u krug. Oni se vrte u tom beskrajnom krugu. Odu na sastanak i pokrenu se, posvete se Bogu. Kada se sastanak probuđenja završi, njihovo nazadovanje veoma brzo započinje. Zatim, jednog dana neki drugi pomazani propovednik dođe da drži neke sastanke i oni se ponovo pokrenu.


Da li je Božija volja da živimo unutar tog beskrajnog kruga? Sigurno da nije! Danas možemo imati Svetog Duha sa nama sve vreme. U to vreme Duh bi došao samo na jednog vođu i svi ostali su zavisili od tog vođe. Danas to nije slučaj. Danas možemo svi primiti Duha i ne zavisiti od nekog propovednika da nas pokrene. Možemo posedovati Božiju vatru u svom srcu koja gori sve vreme.


Nakon 18 godina služenja Moavcima, Izraelci su zavapili Gospodu (stih 15) i Bog im je podigao drugog izbavitelja – Ehuda. On je bio drugi sudija. Pitao sam se zašto su čekali 18 godina da zavape za oslobođenje iz ropstva. Zašto nisu zavapili nakon mesec dana robovanja? Zašto i danas osoba živi poražena grehom 18 godina (ili u nekim slučajevima 40 godina) pre nego što zatraži pobedu nad grehom? Ne znam zašto, ali to se dešava svuda oko nas.


Ehud je potukao Moavce i zemlja je bila u miru 80 godina (stih 30). Međutim, nakon toga Izrael je ponovo nazadovao i Bog je podigao Šamgara koji je volujskim ostanom pobio 600 Filistejaca. To se desilo zahvaljujuću pomazanju Duha, slično kao što je to učinio Samson kasnije.


Tada su Izraelci ponovo činili zlo u Božijim očima i Gospod ih je predao u ruke hananskom caru Javinu. Hananci su bili narod koji je trebao biti potčinjen Izraelu, ali oni sada imaju svog cara koji vlada nad Izraelom! Vernici trebaju da vladaju nad grehom; ali u većini slučajeva, greh vlada nad njima.


Javin je imao 900 gvozdenih bornih kola i 20 godina je tlačio Izraelce. Tada su zavapili Gospodu i Gospod im je podigao Deboru za sudiju (4:3,4).

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: