Voleti Boga celim srcem

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

“Voli Gospoda, svoga Boga, svim svojim srcem,
svom svojom dušom i svom svojom snagom.

(5.Mojsijeva 6:5)

U poglavlju 6:4 čitamo: “Gospod je naš Bog, Gospod je jedan!” Mi ne obožavamo tri Boga. Bog je jedan u tri Osobe. Zatim u stihu 5 prva zapovest se opisuje na drugi način. Isus je to citirao u Mateju 22:37 – “Ljubi Gospoda Boga svoga celim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom.” To je prva zapovest. To znači da u našem srcu nema mesta za porodicu, imovinu, posao ili novac – jer je CELO naše srce predato Bogu. To je uputstvo broj 1 u priručniku “Uputstvo za potrebu”. Nemojte koristiti ljudsku mašinu pre nego što poslušate prvu zapovest. Šta će se desiti kada volite Gospoda celim svojim srcem? Volećete svoju ženu još bolje! Volećete svog bližnjeg bolje. Volećete čak i svoje neprijatelje, pošto više neće biti mržnje u vašem srcu.


Zavist, mržnja, gorčina i svi ostali gresi protiv bližnjih jesu rezultat toga što ne volimo Boga celim svojim srcem. Deo tvog srca koji bi trebao da voli Boga ispunjen je zavišću. Mi pobeđujemo greh ne prvenstveno borbom protiv tog greha, nego voleći Boga celim svojim srcem. Kada volimo Boga celim svojim srcem, ljubav prema novcu i imovini, i zle požude će otići. Zamislite devojku koja je zaljubljena u osobu A koja nije baš tako dobra osoba. Njeni roditelji na svaki način pokušavaju da je odvrate od te ljubavi, ali ne uspevaju. Jednog dana, međutim, ona upoznaje osobu B koja je daleko zgodnija, bogatija i ugodnija. Odjednom njena ljubav za osobu A nestaje. Kako se to dešava? To se može nazvati “isključiva snaga nove naklonosti”. Nova ljubav je oterala prvu ljubav. Primenite to na hrišćanski život. Možda žudiš za mnogim zlim stvarima koje Bog zabranjuje. Pokušavaš i pokušavaš da se odrekneš svojih loših navika, ali ne možeš zato što voliš te požude. Onda jednog dana ugledaš Isusovu slavu i počneš da Ga voliš celim svojim srcem. Šta se dešava? Ta nova ljubav tera stare ljubavi. Tada više nemamo interesovanje za stvari ovoga sveta. To je “isključiva snaga nove naklonosti”. To je tajna pobede nad grehom. Voleti Boga celim svojim srcem i svom svojom dušom – što znači svom svojom intelektualnom snagom.


Ako ti je Bog dao briljantan razum, to nije učinio da bi te osposobio da zarađuješ novac ili da rasteš u ovom svetu i postaneš veliki čovek. Ne. Apostol Pavle bi bio uspešan na svakom mogućem polju, jer je jednostavno bio briljantan čovek. Mogao je biti vrhunski biznismen. Ako bi živeo u našem vremenu, bio bi genije za kompjutere. Međutim, on je odlučio da sve sposobnosti koje mu je Bog dao iskoristi samo za Boga. Na taj način je dobro iskoristio svoj život. Za čega si ti iskoristio tvoje sposobnosti?


U poglavlju 6:7 čitamo kako je odgovornost roditelja da uče svoju decu Reči Božijoj sve vreme, od jutra do večera i u svim okolnostima.


Poglavlje 7:1-6 govori o sedam naroda koji su bili veći i snažniji od Izraela, a Bog ga je ipak osposobio da ih potpuno porazi. To je slika pobede koju Bog želi da nam dâ nad grehom – jer broj sedam je broj savršenosti u Pismu (broj kompletnosti). Jasno je da će Bog biti taj koji će predati neprijatelje u ruke Izraelaca, jer su neprijatelji bili snažniji od Izraela. Moramo prepoznati da su sve naše požude previše snažne za nas. Jedino nas Gospod može osposobiti da ih nadvladamo.