Žrtva za prestup

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

…onda neka donese na žrtvu Gospodu za prestup kojim je zgrešio
dve grlice ili dva golubića, jedno na žrtvu za greh,
a drugo na žrtvu paljenicu.

(3. Mojsijeva 5:7)

Peti prinos je prinos za prestup (Poglavlje 5). Ovo se odnosi na grehe koji nisu učinjeni samo protiv Boga, nego i protiv drugih ljudi. Određeni gresi su samo protiv Boga. Ako, na primer, imamo nečiste misli, ne škodimo nikome od ljudi. Takvi gresi su samo protiv Boga. Ako imamo pogrešne motive, grešimo samo protiv Boga. Međutim, mnogi gresi uključuju i druge ljude. Ovde se u prvom stihu govori o nekome ko odbija da posvedoči u vezi nečega što je video ili saznao, možda zbog toga što bi time umešao svog prijatelja u slučaj, i kao rezultat toga bude kažnjen nevin čovek. U tom slučaju prva osoba je zgrešila Bogu i čoveku. Ostali slični gresi se spominju u narednim stihovima.


U stihu 16 spominje se povraćaj (restitucija): “I tako koliko se ogrešio o svetu stvar, neka nadoknadi, i na to neka dometne još peti deo (20%) i neka dâ svešteniku” – ako je u pitanju greh protiv Gospoda. Taj princip se primenjuje i u slučajevima restitucije čoveku (kao što se pominje u 4.Mojs.5:6,7). Ako si nekoga prevario ili pokrao, kada vršiš restituciju moraš vratiti 20% više nego što si uzeo. To će te naučiti da ne ponoviš istu stvar prema drugoj osobi!


Gospod kaže još jednu stvar koju želim da primetite ovde, u vezi prinosa za prestup (7:30), “Svojim rukama neka donose ono što se sažiže Gospodu…” Moraš doneti svoj prinos lično, ko god da si – veliki ili mali. Nisi ga mogao poslati po svom sluzi. Koliko god veliki bio, treba da dođeš lično, poniziš se, priznaš svoj prestup i potvrdiš da si zgrešio. Svi su jednaki pred Bogom.