Odeća Prvosveštenika (2)

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

“Načiniše pločicu od čistoga zlata i napisaše na nju
kao što se na pečatima urezuje: ‘Svetost Gospodu’.

(2.Mojsijeva 39:30)

Prvosveštenik je takođe trebao da nosi zlatnu pločicu na svom čelu (koja je bila povezana sa njegovim turbanom) na kojoj su bile ugravirane sledeće reči: „SVETOST GOSPODU“. Tako je Aron trebao da nosi krivicu koja se nalazila u „svetim prinosima“ Izraela (28:36-38). Postoji greh čak i u našim „svetim prinosima“! Isus nije samo poneo naše prljave grehe, već i grehe naših svetih aktivnosti. Neki primeri greha u našim svetim aktivnostima su: propovedanje da bismo dobili čast ili novac, javna molitva koja želi da impresionira ljude, činjenje dobrih dela sebičnim motivima itd…


Prilikom Dana očišćenja (koji je bio jednom godišnje), prvosveštenik bi skinuo sve te šarene haljine i ušao u Svetinju nad svetinjama samo u jednostavnoj beloj haljini. Kada je izašao iz svetinje nad svetinjama, trebao je opet da obuče šarenu odeću pre nego što stane pred narod (Jezekilj 44:19). Ovo znači da kada idemo pred Gospoda, moramo ići u jednostavnosti, poniznosti i slomljenosti. Međutim, kada stanemo pred ljude, moramo pomazati svoje lice, sakriti svoje žrtve, molitve i postove od njih. Naša sveta bela haljina se mora nositi samo pred Gospodom. Moramo se pojaviti pred ljudima kao oni koji su postili, a ne kao oni koji trenutno poste!


Kada sam počeo punovremeno da služim Gospodu, odlučio sam da ću se ponašati da imam izobilje čak i kada ne budem imao dovoljno novca. Na taj način niko mi neće davati neki poklon iz sažaljenja ili samilosti. Mnogi hrišćanski radnici svojom pojavom i izveštajima stvaraju utisak da su siromašni i tako dobijaju darove od drugih poput prosjaka – kao dela samilosti. Međutim, postoji jedno dostojanstvo kada se radi o sluzi Gospoda neba i zemlje, i on ne sme sebe praviti objektom samilosti. Mora pomazati svoje lice i pojaviti se pred ljudima kao onaj koji ima sve što mu je potrebno. Njegov Gospodar je suviše sposoban da podrži i ispuni sve njegove potrebe bez samilosnih poklona ljudi! Dakle, hajde da skinemo našu jednostavnu belu odeću kada idemo pred ljude i uvek nosimo šarenu odeću!