Šator i njegove daske

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

“Za šator uzećeš daske od drveta bagremova
koje će se uspravno nemestiti.

(2.Mojsijeva 26:15)

Šator Prebivališta opisan je u 26:1-27. Bio je izrađen od jeftinih bagremovih dasaka koje su bile obložene zlatom. Ovo simboliše Isusa koji je bio u isto vreme Bog (zlato) i Čovek (drvo). Takođe, ovo simboliše današnje udove Hristovog tela koji su ljudi, ali imaju udeo u Božanskoj prirodi (2.Pet.1:4).


Svaka daska je imala dve noge koje su se umetale u dva srebrna postolja radi stabilnosti na pustinjskom pesku. Srebrna postolja govore o otkupljujućem Hristovom delu na kome pouzdano stojimo u pustinji ovog sveta. Srebro je slika otkupljenja u celom Starom zavetu (pogledaj Izlazak 38:25,27 i 30:16). Juda Iskariotski je takođe prodao Gospoda za 30 srebrnjaka. Dve noge simbolišu veru i poslušnost – koje moraju imati svi vernici radi stabilnosti u pustinji ovog sveta. Oni koji stavljaju akcenat na veru bez poslušnosti biće neuravnoteženi kao daska sa samo jednom nogom. Oni koji stavljaju akcenat na legalističku poslušnost bez vere takođe će biti jednako neuravnoteženi.

Drvene daske su se postavljale jedna uz drugu bez razmaka – simbolišući blisko zajedništvo koje treba da postoji među udovima Hristovog tela. Svaka daska je imala četiri omče kroz koje su se postavljale poluge da bi međusobno učvrstile daske. Peta poluga se provlačila iznutra (od kraja do kraja) u središnjem delu svih dasaka. Tih pet poluga su učvršćivale daske i činile ih stabilnim. Ovo simboliše da je pored vere i poslušnosti potrebno i zajedništvo sa drugim udovima Hristovog tela, ako želimo biti stabilni Hrišćani.