Postanak (4)

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)
“Zato će čovek ostaviti oca i majku i sjediniti se sa svojom ženom,
i biće jedno telo.“
(1.Mojsijeva 2:24)

U drugom poglavlju se nalazi više detalja u vezi stvaranja čoveka. Tamo vidimo da je Bog dao čoveku tri dara – bračnog druga (Evu), mesto stanovanja (Edem) i posao (baštovanstvo). Iste ove tri stvari danas traže mladi. Bog je bio zainteresovan da sve to obezbedi Adamu i On je zainteresovan danas da te tri stvari obezbedi za svoju decu. Adam čak to nije trebao ni da traži od Boga. Sâm Bog je video Adamovu potrebu i obezbedio je. Bog poznaje tvoju potrebu za bračnim drugom, kućom i poslom. Ako hodaš sa Njim, On će ti obezbediti sve to, kao i ostale potrebe.

U 2:11 i 12 kaže da je zlato u Edemu bilo dobro! Jedino u Božijem prisustvu je zlato dobro. Odvojeno od Njega zlato je zmija i može biti prokletstvo.

U 2:19,20 čitamo da je Bog doveo Adamu životinje i on im je davao imena. Tada čitamo ove reči: „Ali ne nađe se drug adekvatan za Adama“. Ovaj izraz kao da pokazuje da je Adam, dok je posmatrao kako svaka životinja ima svog partnera, razmišljao da li bi mogao i on da ima nekoga od njih za svog partnera! Lav je imao svoju lavicu, slon slonicu, mačka svog partnera itd… Adam ih je posmatrao i odbacivao jednog po jednog, zato što nijedna životinja nije odgovarala prirodi koju on poseduje. Kada ih je Adam sve odbacio, Bog je rekao: „Uredu, načiniću ti pomoćnicu.“ Tada je pustio tvrd san na Adama i načinio mu ženu.

Ovde postoji duhovna primena: ako si dete Božije i tražiš bračnog druga, Bog može dozvoliti da ti se u životu pojave najpre neke lepe devojke (ili zgodni momci) koji nemaju istu Božansku prirodu koju si ti primio kada si se nanovo rodio. On će te njima testirati da bi video da li ćeš izabrati nekoga od njih za svog partnera. Ako to učiniš, propustićeš osobu koju je Bog isplanirao za tebe. Poštuj Boga i poslušaj Njegovu reč koja kaže: „Ne uprežite se u isti jaram sa nevernicima“ (2.Kor.6:14) – i On će ti dati Njegovo najbolje!

Primetite ovo: Nakon što je Bog rekao „I beše dobro“ šest puta, u šest dana (1:4,10,12,18,21,25), odjednom je rekao: „Nije dobro“ (2:18). Nije bilo dobro da Adam bude sâm. Zatim, nakon što je načinio Evu, On kaže: „Veoma je dobro!“ (1:31). U tome je pozitivna promena koju je napravio jedan srećan brak Božijem stvaranju!

U 2:24 čitamo nešto na čega treba da obrate pažnju svi koji su u braku: Kada osoba uđe u brak mora ostaviti svog oca i majku i prilepiti se svom partneru. Ovo se ne odnosi primarno na fizičko napuštanje roditelja (iako je i to neophodno), nego na potrebu da se emocionalno od njih odvoji. Kada osoba jednom uđe u brak, supružnik mora postati daleko važniji nego roditelji. Bračni par mora donositi porodične odluke međusobnim konsultovanjem, a ne konsultovanjem sa roditeljima. Želeo bih da idem širom sveta i objavljujem ovu važnu poruku svim bračnim parovima. Bilo bi mnogo više srećnih brakova na svetu ako bi osobe u braku poslušale tu zapovest. Bog je dao tu zapovest čak pre nego što je greh došao na svet. Zapravo, to je prva zapisana zapovest u Bibliji za nas. Zašto je Bog stavio baš tu zapovest na prvom mestu u Pismu? Zato što je onaj koji je ustanovio brak znao za ogromnu važnost tog koraka. Ipak, mnogi bračni parovi nisu razumeli važnost toga.