Budite trezni i pazite!

Milenko Isakov
Budite trezni i pazite, jer suparnik vaš, đavo,
kao lav ričući hodi i traži koga da proždere

(1.Petrova 5:8)

Videli smo prošli put da su brige veliki neprijatelj života poniznosti, mira i pokoja u Gospodu. Takođe, videli smo da je Božija volja da imamo život pokoja i mira, da sve svoje brige prebacujemo na Njega, da imamo sigurnost da se On brine za nas i da sve što On dozvoljava u našem životu jeste za naše dobro. Međutim, postoji veliki neprijatelj! Biblija jasno govori da treba da budemo trezni i da pazimo, jer naš suparnik, Đavo, kao ričući lav hoda i traži koga može da proždere.

Namera Sotone je uvek da proždere i uništi ljudsku dušu. Sve što Đavo radi motivisano je ciljem da donese propast tvojoj duši. Đavo ti nikada neće želeti dobro. Sve što ti on govori i sve na čega te iskušava ima za cilj da te upropasti. Đavo ti neće davati dobre savete, koliko god ti se to činilo drugačije.

Biblija ga ilustruje ričućim lavom. Koliko sam ja upoznat, lav obično riče kada je gladan. To nam pokazuje da je Đavo uvek gladan upropašćavanja ljudskih duša. To je njegova strast! Lav vreba svoju žrtvu i traži najzgodniji trenutak da je ulovi. Isto tako Đavo radi i zato je naša dužnost da budemo budni i svesni dešavanja u našem spoljašnjem i unutrašnjem čoveku.

Treba uvek da imamo stav sumnjičavosti po pitanju stalne opasnosti od našeg duhovnog neprijatelja i da silom Duha Božijeg budemo sposobni da sprečimo njegove namere. Znate kako je apostol Pavle jednom prilikom rekao da on i njegovi saradnici znaju šta Sotona misli (2.Kor.2:11). Apostol Pavle je dobro poznavao svog neprijatelja i njegove lukave namere. Naša obaveza je da se suprotstavimo Đavolu. U Ef.6 kaže da je potrebno da imamo oklop vere kojim ćemo pogasiti sve raspaljene strele našeg suparnika. Mi ne možemo da se borimo protiv Đavola ako nismo na čvrstom tlu vere. Treba da mu se suprotstavimo čvrstinom u veri.

Vidite, Đavo uživa da muči Božiju decu. On uživa u tome da nas drži u nesigurnosti u vezi našeg spasenja. On stalno želi da sumnjaš u svoje spasenje. On stalno želi da sumnjaš u vezi oproštenja svojih greha. Mlade vernike posebno muči u toj sferi. On stalno želi da sumnjaš u moć Hristove krvi koja čisti od svakog greha!

Da li je stvarno Hristova krv dovoljno moćna da učisti svaki tvoj greh? Jeste, brate moj i sestro! Nemoj nikada sumnjati u to! Biblija kaže da nas Hristova krv čisti od svakoga greha (1.Jov.1:7), ako hodamo u svetlu, kao što je Gospod sâm u svetlu! Hristova krv nas čisti od SVAKOG greha, ne samo od nekih sitnijih, nego od svakog greha koji priznajemo i kojeg se odričemo!

Ako postoji neki greh kojim te Đavo muči tako što ti ga stalno „nabija na nos“, dođi pred Gospoda čvrst u veri i reci: „Gospode, prihvatam Tvoje oproštenje na osnovu Hristove prolivene krvi. Suprotstavljam se Đavolu i ne dozvoljavam mu imenom Isusa Hrista da mi ponovo dolazi, jer se odričem tog greha i on je upran u Tvojoj krvi!“

Nemoj dozvoliti da te Đavo muči nekim tvojim prošlim gresima. Ne dozvoli mu da te vara da sumnjaš u svoje spasenje i moć Hristove otkupljujuće žrtve. Biblija kaže: „Imamo Zastupnika kod Oca, Isusa Hrista, PRAVEDNIKA, i On očišća grehe naše, i ne samo naše, nego i celoga sveta“ (1.Jov.2:1,2).

Dakle, treba da se odupremo Đavolu čvrstinom u veri! Vidite, on se nije stidio da iskušava sâmog Gospoda Isusa. Koliko više će iskušavati sve nas. Da li smo uopšte svesni da Đavo na sličan način prilazi svakome od nas, kao što je prilazio Isusu? Ako mi to ne primećujemo, onda smo vrlo lak plen za njega. Ako nismo ni svesni iskušenja koja nam Đavo nudi, mi smo onda za njega „mačiji kašalj“. Međutim, mi treba da znamo šta Đavo misli i da jasno vidimo odakle dolazi opasnost i koje su njegove namere. To znači biti trezan i paziti!

Naredni put ćemo još malo pogledati šta znači čvrstina vere u borbi protiv Đavola.