30.januar – Nebeska zaštita

H.C.Spurgeon

“I evo, ja sam s tobom, i čuvaću te kuda god pođeš, i dovešću te natrag u ovu zemlju, jer te neću ostaviti dokle god ne učinim što ti rekoh.”
(1. Mojsijeva 28:15)

Krenućemo na put. Da li nam je za to potrebna posebna blagodat? Evo izbora: Božija prisutnost i zaštita. Na svakom mestu nam je potrebna Božija prisutnost i zaštita i imaćemo ih ako hodamo po pozivu na odgovornost, a ne samo po našoj mašti. Zašto bi naš odlazak negde smatrali tužnom obavezom, ako nas volja Božija poziva tamo? U svim državama vernik je stranac i putnik, i u svim zemljama Gospod je njegov zaklon, kao što je bio za sve svete u svim vremenima. Može nam biti uskraćena pomoć od naših zemaljskih vođa, ali kada Bog kaže: “Čuvaću te”, nemamo razlog da se bojimo bilo kakvih opasnosti. Ovo je najsigurnija pratnja za jednog putnika.

Do tada Jakov nije ostavljao porodičnu kuću. Nije imao onaj avanturistički duh kao njegov brat, ostao je mamino razmaženo dete. Kada je trebao da ode u inostranstvo Bog ga je pratio. Imao je mali prtljag i nijedan čovek ga nije pratio; ali nijedan car nije nikad imao takvu plemenitu zaštitu. Čak i dok je spavao u polju, anđeli su ga nadgledali i Gospod Bog mu je govorio. Ako nam Bog kaže da krenemo, kažimo sa Gospodom Isusom: “Ustanite, hajdemo odavde!”