Žene po Božijem srcu (2)

Milenko Isakov

Danas nastavljamo temu koju smo započeli prošli put. Razmišljamo o biblijskoj, Božijoj zamisli za ženu. Posmatramo ulogu žene u braku, porodici, crkvi i društvu uopšte iz Božije perspektive. Prošli put smo videli da je Bog ženama namenio slavnu ulogu u braku, a to je da budu pomoćnice svojim muževima. Danas ćemo pogledati drugu karakteristiku ženine uloge, a to je njen poziv da bude majka. Majčinstvo je specifična i slavna služba koju Bog nije dodelio nikome osim ženama! Citiraću opet iz članka „Bog treba žene“.

Adam je svojoj ženi dao ime „Eva“ – čovečica ili majka. U čistom svetlu Božije prisutnosti u Edemu, on je jasno znao koja je Evina služba. I Eva je to dobro znala. Greh i ljudska tradicija (pod uticajem Sotone) zamutili su kasnije ženino razumevanje, tako da ona svoju slavu više ne vidi u majčinstvu. Deca se danas nazivaju „nezgodama“, što je sotonski naziv, dok ih Bog naziva „darom“ (Psalam 127:3). Takođe, smatraju se „smetnjom“, dok ih Bog naziva „blagoslovom“ (Psalam 127:5; 128:4). To je samo još jedan pokazatelj koliko su čak i takozvani hrišćani odlutali od Boga i preuzeli sotonsko razmišljanje!

Sa druge strane, Timotijeva majka Evnikija je bila sasvim drugačija. Ona je jasno videla svoj poziv. Iako joj je suprug bio nevernik (Dela 16:1), nije zbog toga posustajala u veri. Bila je to žena „nelicemerne vere“ (2.Tim.1:5) koja je poznavala Reč Božiju. Poučila je Timotija Reči Božijoj (2.Tim.3:14,15); šta više, udelila mu je takođe svoju nelicemernu veru. Timoteju je njegova majka omogućila da udiše čist vazduh vere u kući, u svetu koji je zahvaćen otrovnim isparenjima nevere. Verovatno je često video majku kako se moli, kako slavi Boga, kako se uzda u Boga u teškim situacijama umesto da se žali i prigovara – jer su upravo to neke od odlika „nelicemerne vere“. Iz tog razloga nije čudno da je Timotije izrastao u apostola i bliskoga saradnika apostola Pavla. Trud njegove majke na kraju je urodio plodom.

Ovaj primer bi trebao biti izazov majkama 21. veka. Evnikija, Timotejeva majka, učinila je više za Gospoda i crkvu time što je prvenstveno bila majka u kući nekih 16 ili 20 godina, nego što bi postigla svojim putovanjima i propovedanjem stotinu godina! Poznato je kako je u nešto novije vreme Suzana Vesli bila majka 15 dece. Siromaštvo je pretilo njenoj kući, a nekoliko dece umrlo joj je još u detinjstvu. Međutim, ostale je odgojila u strahu Božijem i lično je poučavala svako svoje dete. Jedan od njenih sinova, Džon Vesli, postao je silno oruđe u Božijim rukama. Tokom poslednja dva veka, miilioni ljudi širom sveta bili su blagosloveni njegovim radom i pisanjem. Suzana Vesli nikada ne bi bila u stanju da izvede čak samo sitan deo toga što je učinio njen sin, u slučaju da je zanemarila kuću i otišla da zarađuje, ili da je čak putovala svetom kao propovednica ili evangelizator.

Kada Pavle govori o službama za muškarce i žene, on kaže Timotiju da iako žene ne mogu ući u učiteljsku ili starešinsku službu, mogu ući u majčinsku službu (1.Tim.2:12,15). Iz konteksta poslanice jasno je da Pavle smatra kako je majčinstvo crkvena služba. To je druga služba u koju Bog poziva žene – da budu bogobojazne majke svojoj deci.

Timotije je vidio slavu te službe u kući gde je odrastao. Sada je na njemu bilo da o tomu pouči i ostale u Efesu.

Muškarci nadjačavaju žene u svim životnim profesijama. Samo u jednom području žene se ističu kao jedinstvene – kao majke. To samo po sebi ukazuje na ulogu koju je Bog dodelio ženama. Majke koje su zanemarile svoju decu da bi radile i zarađivale (radi luksuznijeg života) ili čak da bi propovedale, skoro bez izuzetka kasnije u životu dožive tužno iskustvo ovakve ili onakve patnje svoje dece, do koje dolazi zbog zanemarenosti u ranom životnom dobu. Sada zbog toga mogu jedino žaliti. To bi mlađim generacijama majki trebalo biti upozorenje. Ako majka ide da zarađuje da bi porodica finansijski opstala, Bog će takvoj porodici svakako iskazati dodatnu milost. Međutim, kada je motiv luksuz i postizanje višeg životnog standarda, ona može jedino očekivati lošu žetvu, jer se Bog ne da izrugivati (Gal.6:7,8).

Neka se svim majkama otvore oči da bi videle slavu svog slavnog poziva! Amin!