Zahvalni i zadovoljni (1)

Milenko Isakov
…kad blagostanje dođe, neće ga videti“
(Jeremija 17:8)

Jeremija daje jasan kontrast i razliku između čoveka koji se pouzdaje u Gospoda i čoveka koji se pouzdaje u snagu svog tela. Ono što mi je posebno bilo istaknuto dok sam čitao te stihove jeste fraza koja stoji kao uvodni stih i koja se odnosi na ljude koji vide izvor snage u svom telu: „kad blagostanje dođe, neće ga videti.“ Šta to znači? Zar nije istina da se u životima mnogih vernika dešava upravo to?

Postoje mnoge stvari koje su dobre i koje su zapravo Božiji blagoslov u našem životu, ali ih mi ne primećujemo. One nekako samo prolaze pored nas i ne pridajemo im pažnju ili neki posebniji značaj. Takav način života karakteriše ljude koji imaju samo formalni, spoljni izgled pobožnosti, ali ne i unutrašnju snagu Svetog Duha. Apostol Pavle kaže Timotiju da će jedna od osobina religioznih ljudi poslednjeg vremena biti nezahvalnost! Biti nezahvalan je veliki greh pred Bogom. Biti nezahvalan upravo znači da imaš blagostanje, ali ga ne primećuješ. Ono je tu, ali tvoj pogled je uperen u nedostatak nekih drugih stvari i to te čini nezadovoljnim.

Ima previše mnogo stvari, braćo i sestre, radi kojih trebamo biti zahvalni i radi kojih trebamo biti zadovoljni u našem životu, ali pošto je naš fokus skrenut sa tih stvari, mi postajemo nezahvalni i nezadovoljni u srcu.

Dobar biblijski tekst na ovu temu nalazi se u Filibljanima 4. Pavle kaže ovako: „Naučio sam da u svim okolnostima budem zadovoljan. Znam šta znači oskudevati, znam šta znači imati u izobilju. Navikao sam na sve i na svašta, i da budem sit i da gladujem, i da imam u izobilju i da oskudevam. Sve mogu u Onome koji mi daje snagu.“

Kada apostol kaže „naučio sam“, onda to znači da je postojao proces učenja kroz koji je trebao da prođe. Drugim rečima, ne možemo preko noći postati zahvalni i zadovoljni u svim okolnostima. Pavle je te reči napisao možda 6-7 godina pre svoje smrti. Pisao ih je iz rimskog zatvora, kao iskusan i prekaljen Hristov borac i sluga. To su bile poslednje godine njegovog zemaljskog života i on je mogao da posvedoči da je naučio da bude zadovoljan u svim okolnostima.

Iz tog razloga je potrebno da ispitujemo svoj život i situacije koje nas tokom dana učine nezadovoljnima ili nezahvalnima. Potrebno je da ih analiziramo u Božijoj prisutnosti i shvatimo šta nas i zašto pokreće na nezadovoljstvo i nezahvalnost. Mislim da će nam to mnogo pomoći da u sledećim sličnim situacijama silom Božijeg Duha odbacimo duh nezadovoljstva i budemo zahvalni Bogu na svemu!

Bog nas zasigurno neće iznenaditi stalnim duhom zadovoljstva i zahvalnosti, ukoliko mi ne želimo saradnju i ne gajimo odnos sa Njim i ne dozvolimo mu kroz svakodnevne situacije da nas uči da budemo zadovoljni!

Nastavićemo sledeće sedmice.

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: