Finansijska disciplina za vernike (1)

Milenko Isakov
 

Koji je veran u malom, i u mnogom je veran,
a ko je neveran u malom, i u mnogom je neveran“
(Luka 16:10)

Postoje mnoge teme o kojima radije razmišljamo, govorimo ili propovedamo od nekih koje udaraju u samu srž naše svakodnevnice. Jedna od tih tema svakako je novac i naš odnos prema novcu. Retko je danas pronaći osobu na ovim prostorima koja ne koristi svakodnevno novac i koja neminovno ima određen stav prema novcu. Bog želi da naš odnos prema novcu i korišćenje novca bude Njemu na slavu. U narednih nekoliko poruka ja ću citirati brata Zac Poonena čiji tekst na temu „Finansijska disciplina za vernike“ sam nedavno preveo. Verujem da je to Reč od Gospoda i zato želim da je podelim sa svima vama.

Isus je vrlo jasno rekao da će jedino oni koji su verni u upravljanju novcem dobiti stvarno duhovno bogatstvo (Luka 16:11). Razlog duhovnog siromaštva mnoge braće i sestara jeste njihova nevernost u korišćenju novca. Ovo je takođe jedan od razloga nedostatka pomazanja u propovedima koje mnogi propovednici iznose u današnje vreme.

Svi vernici moraju najpre naučiti da poslušaju Božiju zapovest iz Rim.13:8, da ne budu nikome ništa dužni.

Biblija ne kaže: „Ne pozajmi!“ Nije greh pozajmiti novac, ukoliko imaš neku hitnu potrebu. Međutim, pozajmicu moraš vratiti što je moguće pre – zato što je greh ostati u dugu„Ko uzima u zajam biva sluga onome koji daje“ (Priče 22:7). Bog ne želi da njegova deca budu sluge (robovi) bilo kojeg čoveka! Dakle, svako se mora oslobađati svojih dugova što je pre moguće, iako se taj proces može činiti jako spor. Bog vidi da li imaš voljno srce da poslušaš Njegovu Reč, iako možda izdvajaš vrlo mali iznos koji periodično vraćaš da bi očistio svoj dug (2.Kor.8:12).

Ako poseduješ dug koji traje duže od šest meseci, na pozajmljen iznos trebaš dodati bankovnu godišnju kamatnu stopu kada ga vraćaš, kao što je to učinio Zakhej (Luka 19:8). To je apsolutno pravedno da uradiš.

Sve starešine su odgovorne pred Bogom da uče članove crkve da žive bez dugova. Vernicima se ne sme dozvoljavati da žive u grehu dugovanja duže nego što bi im se dozvolilo da žive u grehu preljube!

(Napomena: Dug za kuću (kredit), ili dug za automobil ne može se smatrati dugom, zato što postoji kuća (odnosno vozilo) čija vrednost pokriva vrednost tog duga. Čak i pozajmice za posao u nekim slučajevima mogu biti dozvoljene – ako se radi o poslu koji donosi profit. Međutim, mnogi vernici koji nisu sposobni za posao otišli su u dugogodišnje dugove, zato što su pokušali da započnu posao bez razmatranja lične nesposobnosti u poslu, kao i tržišnih uslova. Svi vernici bi trebali da se savetuju sa starijim pobožnim bratom pre nego što isplaniraju da uzmu veći kredit za posao).

Dug na kreditnoj kartici je vrlo ozbiljan zato što vrlo brzo može mnogo da poraste. Vernici bi morali da uče da radije koriste debitne kartice, a ne kreditne. Ako koriste kreditnu karticu, tada moraju isplaćivati stvoren dug svakog meseca. Ako propuste da to učine samo u jednom mesecu, tada se moraju disciplinovati da više NE koriste kreditnu karticu, dok u potpunosti ne očiste sav dug na njoj. Bog će iskazati poštovanje prema onima koji su tako radikalni u vezi duga. Nikada ne bismo trebali da kupujemo neku skupu stvar na kredit. Najpre trebamo sakupiti potreban novac i onda kupiti stvar. Na takav način bi Isus isto postupao.

Većina dugova jesu rezultat lakomstva i nedisciplinovanog načina življenja i trošenja.

Nastavićemo sledeće sedmice.

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: