Sila istinskog slavljenja Boga

Milenko Isakov
„A u ponoći bijahu Pavle i Sila na molitvi i hvaljahu Boga; a sužnji ih slušahu.
A ujedanput tako se vrlo zatrese zemlja da se pomesti temelj tamnički;
i odmah se otvoriše sva vrata i svima spadoše okovi”
(Dela 16:25,26)

Prošli put smo razmišljali o tome koliko se Bog raduje pesmi otkupljenih. Bog je sve učinio za svoj narod i zato je dostojan da bude proslavljen. Takođe smo videli da je slavljenje Boga spontana reakcija našeg unutrašnjeg čoveka na sve ono što je Bog učinio i čini u nama i za nas!

Iz uvodnog stiha vidimo kako su Pavle i Sila slavili Boga. Česta pojava kod vernika jeste da slave Boga samo onda kada se sve odvija po njihovim planovima i željama. Možda smo skloni da se razočaramo i oneraspoložimo čim se desi nešto na čega nismo računali. Međutim, ovde vidimo dva Božija čoveka koji se nalaze u vrlo teškoj okolnosti. Oni su zbog propovedanja Evanđelja u Filibi bili uhapšeni, išibani i bačeni u zatvor, u najgoru ćeliju gde su im noge stavljene u klade. To za sigurno nije bila neka uobičajena ili prijatna situacija. Mnogi današnji hrišćani bi odustali od svog ‘hrišćanstva’ ako bi doživeli takvo iskustvo. Pavlovo i Silino telo je bilo puno rana od bičeva. Bili su nepravedno uhapšeni, nepravedno osuđeni i zatvoreni. Nisu znali koliko dugo će tamo biti zadržani. Međutim, Biblija kaže da su u ponoći bili u molitvi i da su slavili Boga! Njihova unutrašnja radost nije bila uništena bičevima. Njihova zajednica sa Bogom nije prestala zbog progonstva. Naprotiv, oni su slavili Boga! To zaista jeste slika pobedonosnih hrišćana.

Kada razmišljam o tome, mislim da niko od nas nije imao teže iskustvo u životu od Pavla i Sile, a ipak koliko smo skloni da odustajemo od slavljenja Boga kada doživimo samo male smetnje i neprijatnosti od naših bližnjih. Bog definitivno želi da uzrastemo duhovno i uđemo u život neprestanog slavljenja Njega!

U Psalmu 22:3 kaže da Bog živi u pohvalama Izrailjevim. Izrailj je bio Božiji izabrani narod starog zaveta. Bog je na poseban način prebivao u svom narodu koji Ga je proslavljao! Postojala je posebna manifestacija Božije prisutnosti i slave u izrailjskom narodu koji je hvalio Boga. Koliko više Bog želi da izrazi svoju prisutnost i veličinu kroz novozavetnu Crkvu koja Ga uzdiže, proslavlja i veliča za sve što ima u Hristu u odnosu na ono što su starozavetni vernici imali kroz Mojsija!

Pavle i Sila su to zaista pokazali. Bog je snažno odgovorio na njihovo slavljenje! U zatvoru se desio zemljotres, temelji zatvora su se pokrenuli, vrata su se otvorila, a lanci sa ruku zatvorenika su spali.

Možda se danas, dragi brate i sestro, nalaziš u nekom zatvoru svojih okolnosti na koji Bog želi da pošalje ‘zemljotres’! Bog možda želi da uzdrma i pokrene čvrste temelje nekih tvojih uverenja. Bog želi da otvori vrata tvog zatvora i da te oslobodi okova kojima si vezan. Međutim, Bog će to uraditi kada počneš da Ga slaviš baš u svom zatvoru – u svojim teškim okolnostima.

Pavle i Sila nisu čekali da ih Bog prvo izvede iz zatvora da bi mogli da Mu zahvaljuju i da Ga slave! Oni su slavili Boga u teškim spoljašnjim okolnostima i Bog je učinio divnu stvar. Plod njihove spremnosti da slave Boga onda kada se činilo da nikako nije vreme za slavljenje jeste tamničar i cela njegova porodica koji su poverovali u Gospoda, bili kršteni iste noći i dobili večni život!

Divna je stvar verovati Bogu u čijim rukama jeste nebo i zemlja, svi ljudi i sve okolnosti! Divna stvar je čvrsto verovati Bogu koji nas toliko voli da je sve dao za nas i da smo mi Njegov posao (Ef.2:10). Kako često suviše plitko i sa mnogo sumnje i nevere posmatramo ono što se dešava sa nama ili u svetu oko nas. Kako je često naš pogled zamračen da ne vidimo silu i neograničenost našeg velikog Boga kome ništa nije nemoguće! To svakako jeste cilj neprijatelja, jer on zna da je potpuno poražen u našem životu kada neprestano gledamo u Hrista, vidimo Ga jasno i slavimo!

Progonstvo, bičevanje i zatvor nisu uspeli da skrenu Pavlov i Silin pogled sa predivnog Hrista! Oni su Ga i dalje slavili i dali Mu priliku da bude još divniji i slavniji u njihovom životu! Ne dozvolimo da mnogo mizernije stvari skreću naš pogled i ruše našu veru u Onoga koji nas beskrajno voli!

Tvoj problematičan muž ili žena nisu krivci tvoje poraženosti. Tvoja neposlušna deca nisu krivci. Tvoji ‘teški’ roditelji nisu krivci, ni tvoja zajednica, ni tvoj starešina, ni tvoj komšija, ni kolega na poslu, ni teško finansijsko stanje, ni bolest ili bilo šta drugo… Glavni krivac jeste naša nevera, negledanje i neoslanjanje i neslavljenje svemogućeg Boga koji sve to može dopustiti sa razlogom! Isaija 45:22 kaže: “Pogledajte u mene, i spašćete se svi kraje zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga!” Koje obećanje! Pogledaj u Boga i bićeš spašen!

U 2.Dnevnika 20 čitamo kako je car Josafat pobedio vojsku koja je bila daleko veća i jača od njegove slavljenjem Boga! Postavio je pevače koji će slaviti Boga da idu ispred vojske. Kada su počeli da slave Boga, Bog je svojom silom razbio njihove neprijatelje čiji plen je bio toliko velik da su su trebali da ga kupe puna tri dana (stihovi 22-26).

Bog je predivan! On nije samo izbavio Pavla i silu iz zatvora, nego im je dao bogat plen duša koje su požnjevene za Božije carstvo! Aliluja!

Gospode, Hvala Ti za Tvoju mudrost, ljubav i blagost u postupanju sa nama! Mi smo često slepi da primetimo Tvoje predivne namere sa nama. Često se opiremo i ne dozvoljavamo da radiš na nama. Želimo da Te slavimo uvek! Pomozi nam da ne skrećemo naš pogled sa Tebe, nego da Te uvek slavimo i da Ti verujemo. Amin.