Dve strane Božijeg poziva

Milenko Isakov
„Veran je Bog koji vas pozva
u zajednicu sina svojega Isusa Hrista, Gospoda našega”
(1.Korinćanima 1:9)

I reče im: idite po svemu svetu i propovedajte Evanđelje svakom stvorenju”
(Marko 16:15)

Kada je Pavle pisao Solunjanima rekao im je kakvi su apostoli bili prema njima. 1.Sol.2:10-12 kaže: “Vi ste svedoci i Bog kako sveti i pravedni i bez krivice bismo vama koji verujete, kao što znate da svakoga od vas, kao otac decu svoju, molismo i utešavasmo, i svedočismo vam da živite kao što se pristoji Bogu, koji vas je prizvao u svoje carstvo i slavu.” Dakle, Bog nas je pozvao u svoje carstvo i slavu.

Svi se osećamo prijatno kada nas prijatelji, rođaci ili poznanici pozovu na obed. Još veća privilegija jeste kada siromašan čovek dobije poziv bogatog prijatelja ili poznanika na neku svečanost. Poznato nam je kako bogate države ovog sveta mnogima ne dopuštaju da uđu u njihovu zemlju, naročito ne onima koji žive u siromašnim zemljama i koji nemaju adekvatno obrazovanje. Oni su otvoreni samo za profile ljudi koji će njima doneti određenu materijalnu korist. Međutim, mi se podsećamo činjenice da nas je živi Bog pozvao u svoje prebogato carstvo i slavu! Pozvao je nas, umorne i natovarene, slepe, kljaste i bogaljaste! Pozvao nas je svojom ljubavlju dok smo još bili grešnici (Rim.5:8). Bog nas je pomirio sa sobom srmću Hristovom dok smo još bili Njegovi neprijatelji! Haleluja! Predivna radosna vest jeste u tome da nas je Gospod prizvao u svoje carstvo i slavu. Neka nam Gospod otvori oči da vidimo koja je čast i privilegija biti pozvan u Njegovo Carstvo i slavu!

Pogledaćemo još nekoliko biblijskih stihova koji govore o toj prvoj strani Božijeg poziva. Prvi uvodni stih kaže da nas je Bog pozvao u zajedištvo sa Isusom Hristom. Mi smo pozvani da imamo prisno i blisko zajedništvo sa ženikom naše duše, Gospodom Isusom. Pozvani smo da delimo naš život sa Njim i da hodamo u ovom životu zajedno sa Njim!

2.Tim.1:9 kaže da nas je Bog spasao i pozvao svetim pozivom. Poziv je isto toliko svet koliko je sveta Osoba koja ga je uputila. Pošto je tako, Petar kaže da se ne ponašamo po prvim željama u svom neznanju, nego po Svecu koji nas je pozvao, da i mi budemo sveti u našem življenju (1.Pet.1:14-16).

Bog nas je pozvao da nasledimo blagoslov i stoga je stav istinskog hrišćana da ne vraća zlo za zlo, ni psovku za psovku, nego da blagosilja ljude koji mu čine zlo (1.Pet.3:9).

Gospod Isus je ispričao priču u kojoj je predstavio carstvo nebesko kao gozbu gde je sve pripremljeno, a mi smo pozvani od Gospoda Isusa (Rim.1:6) i po Božijoj nameri (Rim.8:28) da dođemo i prihvatimo izobilje toga. Pozvani smo da idemo Hristovim tragom (1.Pet.2:20,21).

Galatima 5:13 kaže da smo pozvani na slobodu, samo da naša sloboda ne bude na želju telesnu, nego da iz ljubavi služimo jedni drugima.

Kol.3:15 kaže da smo pozvani na Božiji mir u telu Hristovom!

Sve ovo se odnosi na prvu stranu Božijeg poziva. Bog nas je obilno blagoslovio svojim pozivom i spasenjem u Isusu Hristu. Međutim, On nas sada poziva da to bogatstvo i obilje podelimo sa drugima i da objavljujemo Hrista onima koji Ga nisu upoznali. To je druga stana Božijeg poziva. Bog nas poziva da raširimo svoja srca, da ne ostanemo stisnuti i otvoreni samo za ljude naše nacije ili denominacije, nego da imamo široko srce za ljude koji su drugačiji od nas. Bog nas poziva da strastveno propovedamo Evanđelje svakom stvorenju. Svet oko nas poziva u svojoj potebi za Evanđeljem i spasenjem u Isusu Hristu.

Hoćemo li se ‘radovati’ svom spasenju nikome ne svedočeći za Hrista, ili ćemo otvoriti svoja usta i objaviti Njegovu ljubav?

 

Pomozi nam Gospode da se ne postidimo Evanđelja, jer je ono sila Božija na spasenje svakome koji veruje! Amin!