Jelisije nasleđuje Iliju (2)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„A kad sa druge strani videše sinovi proročki,
koji bijahu u Jerihonu, rekoše:
počinu duh Ilijin na Jelisiju.

(2.Carevima 2:15)

Bog će i nas testirati pre nego što nam poveri neku službu. On će nam dati određeno iskustvo, dovešće nas u Gilgal i videti da li se zadovoljavamo time. Neki Hrišćani se tu zadovolje, ali drugi kažu: „Ne Gospode, ja nisam zadovoljen ovde.“ Bog će te ljude voditi dalje i daće im dublje iskustvo – Vetilj. Možda će ti dati neke vizije. Neki će se time zadovoljiti, a drugi će reći: „Ne, Gospode, želim više Tebe.“ Možda će Gospod učiniti neko čudo kroz tebe. Neki će se tada zadovoljiti, a drugi će reći: „Gospode, želim da Duh koji je počivao na Tebi bude u meni i preobražava me da postajem sličniji Tebi. Ne želim se zadovoljiti ničim manjim od toga.“ Da li imaš takvu čežnju? Ako imaš, dozvoli mi da te uverim da te Bog neće razočarati.


Video sam mnoge Hrišćane koji su se zaustavili na nečemu što je mnogo manje od Božijeg najboljeg za njih, na 25%, 50% ili 75%. Budi kao Jelisije koji je pritiskao sve do Božijeg najboljeg za njega u njegovom vremenu. Dobio je duplo pomazanje Ilijinog duha zato što je bio istrajan. On je učinio duplo više čuda od Ilije.


Ako odete kod mnogih današnjih propovednika i kažete: „Želim krštenje Svetim Duhom“, oni će reći: „O, to je lako. Dozvoli mi da položim svoje ruke tvoju glavu.“ Tada će se moliti za tebe i tražiti da nešto promrmljaš i onda će ti reći: „Primio si.“


Međutim, šta je Ilija rekao Jelisiju? „Da li želiš dva dela mog duha? To uopšte nije laka stvar. Zatražio si tešku stvar, ali ako ti Bog dozvoli da me vidiš kako odlazim u nebo, dobićeš je“ (2.Car.2:10). Ilija je tu stvar stavio u Božije ruke. Ilija je u ovom slučaju tip Hrista, a ovo su reči koje Gospod nama danas govori: „Ako možeš da me vidiš u nebu sa Očeve desne strane kako sam sve zadobio sa tebe, i ako veruješ u Mene, možeš imati pomazanje.“


Duplo pomazanje je teška stvar da se primi, ali možeš ga imati ako gledaš samo na Gospoda, a ne na ljude. To je Reč Gospodnja za tebe.


Isus je taj koji i danas krštava Svetim Duhom, a ne čovek. Čak je i Jovan Krstitelj rekao: „Ja vas samo krštavam vodom, a On će vas krstiti Svetim Duhom i ognjem.“ Nijedan čovek te ne može krstiti Svetim Duhom. Isus Hrist je jedina osoba koja krštava Svetim Duhom. Dakle, idi direktno Njemu!


Dok su Ilija i Jelisije razgovarali, vatrena kočija je stigla i Ilija je bio uznesen. Jelisije je to video, uzeo njegov ogrtač koji je pao i primio duplo pomazanje. Postojao je trenutan dokaz toga. Kada se vratio do Jordana, udario je reku ogrtačem i voda se razdvojila i prešao je kao po suvom.


Pomazanje će se pokazati u našem životu. Nema potrebe da vičemo, vrištimo ili čak da govorimo nekome o našem iskustvu. Naš život i naša služba će govoriti za sebe – čak i ljudima koji nas kritikuju. 

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: