Davidove probe (2)

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„…prošli smo i kroz vatru i kroz vodu,
ali si nas doveo do izobilja.“

(Psalam 66:12)

U 31.poglavlju čitamo kako je Saul izvršio samoubistvo. Bog zna da se obračuna sa onima koji progone Njegovu decu – na svoj način i u svoje vreme. David nije imao potrebe da diže svoju ruku na Saula. On je dozvolio Bogu da se obračuna sa Saulom. Kada je 1000 godina kasnije kovač Aleksandar pravio probleme apostolu Pavlu, Pavlov stav je bio jednak: „Gospod će mu platiti“ (2.Tim.4:14). Možemo biti spokojni i sigurni da će Bog jednoga dana učiniti da svako požanje ono što je posejao i da će vratiti osvetu svakom svom sluzi koga su drugi progonili. Osveta pripada Gospodu i On je obećao da će je jednoga dana vratiti. Naša dužnost do tada jeste da činimo dobro našim neprijateljima, kao što je David činio Saulu.


Upravo kroz sve te teškoće i probe sa kojima se David suočavao (u periodu više od 13 godina), na kraju je najzad postao Božiji čovek i uspešan kralj. Čitamo sledeće reči u Psalmu 66:10-12 – „Oprobao si nas, Bože, pretopio nas kao srebro što se topi. U mrežu si nas doveo, teret si nam na bedra stavio. Pustio si da nam čovek vrat zajaše, prošli smo i kroz vatru i kroz vodu, ali si nas doveo do izobilja.“ Nije poznato ko je autor ovog psalma, ali ove reči se sigurno odnose na Davidovo iskustvo.


Sa druge strane, Saul je odrastao u bogatoj kući i iz života komfora je došao na poziciju kralja. Nikada se nije suočavao sa nekim probama ili teškoćama. Iz tog razloga nikada istinski nije upoznao Boga i bio je neuspešan kao kralj.


Solomun, koji je došao posle Davida, takođe nikada nije imao neke probe ili teškoće. Odrastao je u komforu i lagodnom životu, kao princ u kraljevskoj palati. Takođe je bio neuspešan kao kralj.


Ovi primeri nas uče da jedino kroz probe i teškoće možemo upoznati Boga i biti efektivni i uspešni u našoj službi. Isto to je Pavla učinilo uspešnim apostolom (2.Kor.1:4-11, 11:23-33). Iz tog razloga mnogi današnji propovednici koji su se obogatili propovedajući Evanđelje i koji žive u udobnosti nisu niti duhovni ljudi, niti pobožni uzori svom stadu.


Možda te je Bog pozvao da budeš Njegov sluga, ali nemoj umišljati da si spreman da Mu služiš samo zbog toga što te je pozvao. Ako ne prolaziš verno kroz duge periode probi, ne možeš biti duhovni vođa Božijeg naroda. Završićeš samo kao Saul i Solomun i na kraju uništiti sebe. Zato Bog treba najpre da te provede kroz duge periode probe i teškoća. On će dozvoliti da te drugi uopšte ne razumeju i da budu ljubomorni na tebe. On će dozvoliti da te drugi zataškavaju i ugnjetavaju. Ako se poniziš (kao David) i pouzdaš u Boga u svim tim okolnostima, Bog će te jednog dana dovesti u poziciju izobilja i blagoslova.


Ko ima uho da čuje, neka čuje.