Srodnik Otkupitelj

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Tako se Voz oženio Rutom i ona mu je postala žena“

(Ruta 4:13)

Sledećeg dana Voz je brzo otišao na gradsku kapiju i tražio od tog drugog rođaka da otkupi Nojeminino imanje, kao njen najbliskiji rođak (4:3,4). Čovek je brzo odgovorio: „Da, ja ću to otkupiti.“ Međutim, Voz ga je podsetio da treba i da oženi Rutu i odgoji sinove u ime umrlog muža. Kada je čovek to čuo, odustao je od ponude i rekao da ne bi mogao to učiniti, jer bi kasnije njeni sinovi želeli da imaje nasledstvo sa njegovim sinovima, a on nije želeo tu komplikaciju! Tako je odustao da otkupi imanje. Na taj način Voz je postao prvi kandidat da otkupi imanje i oženi Rutu. On je spremno prihvatio da to učini.


Bio je to hrabar korak da istaknut čovek poput Voza oženi Moavku, ali on je u njoj video neke izvanredne kvalitete i poštovao ju je pošto je izašla iz neznabožačke porodice. Momci hrišćani se često ustručavaju da ožene nanovo rođene devojke koje imaju poreklo u nehrišćanskim porodicama, ali u većini slučajeva, takve devojke su jače hrišćanke i pobožnije od onih koje su rođene u verujućim porodicama.


Voz je oženio Rutu i dobili su sina po imenu Ovid koji je postao otac Jeseja čiji sin je bio David (4:17).


Tako je Bog iskazao čast ženi iz neznabožačkog naroda čije poreklo je bio odnos iz incesta, zato što je ona iskazala poštovanje prema Bogu. Ono što možemo naučiti iz knjige o Ruti jeste istina iz 1.Sam.2:30 – „Poštovaću one koji me poštuju.“ Bog ne gleda ko je ko!


Ova priča nam pokazuje kako se Bog pobrine za svoju decu koju možda drugi preziru, da pronađu dobre bračne partnere. Možemo se pouzdati u Gospoda čak i za te zemaljske stvari. Bog se brine za nas i želi da ispuni sve naše potrebe – kakve god bile.


Ova priča je takođe divna ilustracija našeg duhovnog sjedinjenja sa Hristom. Ruta je savršeni primer toga kakvi smo mi u našem palom, grešnom stanju. Isus Hrist je postao naš ‘blizak rođak’, pre nego što je mogao da nas otkupi i oženi. Zato je uzeo na sebe telo i krv i postao u svemu kao jedan od nas (Jevr.2:17). Tako je postao naš Srodnik Otkupitelj! Bog je bio taj koji je isplanirao brak Rute i Voza. Bog je bio taj koji je isplanirao naše sjedinjenje sa Hristom pre postanka sveta! Haleluja!