Lažni proroci

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„Ako se u tvojoj sredini pojavi prorok ili sanjač snova,
pa ti ponudi čudesni znak ili čudo,
te se čudesni znak ili čudo dogodi…

(5.Mojsijeva 13:1,2)

U 13.poglavlju nalazi se interesantan deo o lažnim prorocima. To je veoma važan odeljak za nas danas, jer je današnje hrišćanstvo preplavljeno lažnim prorocima. Ovde kaže da Bog dozvoljava da se suočimo sa lažnim prorocima da bi nas testirao. Lažni proroci i prevaranti su glavna sredstva kojima Bog testira naše stvarne želje i čežnje.


Gospod kaže: „Ako se u tvojoj sredini pojavi prorok ili sanjač snova, pa ti ponudi čudesni znak ili čudo, te se čudesni znak ili čudo dogodi…“ (13:1,2). Bog dozvoljava da se obistini ono što prevarant prorokuje – da bi nas testirao. Postoji mnogo takvih lažnih proroka koji imaju svoje konsultantske kancelarije i konsalting račune (identično kao doktori) u današnjem hrišćanstvu. Treba da platiš za njihova prorokovanja – jer oni očekuju uplatu. Ti lažni proroci imaju dve metode da dođu do vašeg novca. Prvo, oni će ti laskati i reći da ćeš zaista napredovati tamo gde planiraš ići – da li u neke zemlje arapskog zaliva ili u neku zapadnu zemlju. Tako će te oraspoložiti da bi dobili neki lep poklon od tebe! Zatim ćeš ti učiniti upravo ono što su ti „prorokovali“ i tako sâm ispuniti to „proroštvo“. To je psihološki trik koji se naziva „samoispunjavajuće proroštvo“. To je stari trik varalica samopouzdanja. Kakav je krajnji rezultat toga? Ti si srećan pošto si dobio ono što si smatrao „Božijim odobrenjem“ od „proroka“ da ideš tamo gde želiš, da bi zarađivao novac. Prorok je takođe srećan jer je dobio lep poklon. Đavo je takođe srećan, jer je prevario i lažnog proroka i tebe. Jedini koji nisu srećni su Bog i nebeski anđeli!


Drugi način koji koriste ti lažni proroci jeste da te upozore na neku neizbežnu opasnost sa kojom ćeš se suočiti, koja je tebi potpuno nepoznata! Reći će ti da te đavo juri, ali će se oni pomoliti za tebe da te oslobode te opasnosti. Na taj način će opet dobiti tvoj novac – jer ćeš biti zahvalan što si spašen od neke (nepostojeće) opasnosti!! Njihov cilj u oba slučaja jeste tvoj novčanik, a vode te daleko od posvećenosti Hristu. Gospod je rekao: „Ne slušaj reči tog proroka ili sanjača snova. Naime, to vas Gospod, Bog vaš, iskušava da dozna volite li Gospoda, Boga vašeg, svim srcem i svom dušom“ (stih 3).


Takvi lažni proroci uvek stavljaju naglasak na zemaljsko, a ne na nebesko. Oni doprinose da ljudi budu okupirani materijalnim stvarima, a ne duhovnim stvarima. „Hajde da idemo za drugim bogovima“ jeste njihova poruka, a drugi bogovi su ambicija, novac, udobnost, zadovoljstvo itd…


U ovom odeljku kaže da takav prorok treba da se ubije (13:5). Kako to možemo primeniti danas? Tako što ćemo smatrati da ta osoba ne postoji – drugim rečima, nećemo imati ništa sa njim. To je „uputstvo proizvođača“. Hajde da ga sledimo i nećemo biti prevareni. 

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: