Gledanje u prošlost

Zac Poonen
(preveo Milenko Isakov)

„…i zna put tvoj po ovoj velikoj pustinji,
i četrdeset godina beše s tobom Gospod Bog tvoj,
i ništa ti nije nedostajalo“

(5.Mojsijeva 2:7)

„Ponovljeni zakoni“ znači „drugi zakon“. Razlog tome je što u ovoj knjizi postoji ponavljanje mnogih važnih aspekata zakona.


Ovu knjigu možemo podeliti na dva načina. Najpre, kao tri Mojsijeva govora:


  1. Prvi govor (poglavlja 1-4)

  2. Drugi govor (poglavlja 5-26)

  3. Treći govor (poglavlja 27-30)


Sve to je govorio čovek koji je rekao Gospodu kod gorućeg žbuna da ne zna da govori! Knjiga se završava Mojsijevom pesmom (poglavlje 32), Mojsijevim blagoslovom (poglavlje 33) i Mojsijevom smrću (poglavlje 34).


Drugi način na koji možemo podeliti knjigu jeste da je vidimo kao posmatranje u tri pravca:


  1. Pogled nazad. Dve poruke koje se opominju Božije vernosti tokom 40 godina u pustinji (poglavlja 1-11).

  2. Pogled gore. Dve poruke koje posmatraju Boga – kroz Njegove zakone. Kroz Božije zakone čovek uviđa svoju potrebu (poglavlja 12-31).

  3. Pogled napred. Dve poruke koje očekuju divne stvari koje će Bog učiniti u budućnosti (poglavlja 32.33).


Svima nama su potrebna ova tri pravca posmatranja u životu. Nikada ne bismo trebali prestati da imamo ova tri pravca posmatranja, bez obzira koliko ostarimo.Gledanje u prošlost


Treba da se osvrćemo. Mnogo puta sam se u mom životu osvrtao da bih se podsetio kako me je Gospod vodio – i to mi je obnavljalo veru. Kada se suočim sa teškom situacijom i čini se da nema izlaza, podsećam se biblijskih obećanja i slušam ohrabrenja drugih vernika. Međutim, ono što mi najviše ojača veru jeste kada se osvrnem u prošlost. Gospod me pita: „Da li sam te ikada izneverio?“ Moram da odgovorim: „Ne, Gospode. Nijednom.“ Zatim mi On kaže: „Ni sada te neću izneveriti.“ Pogled nazad me ohrabri više od svega.


Da li si ponovo pao? Osvrni se i vidi kako ti je Gospod opraštao u prošlosti. Kada ti je oprostio, zar nije znao da ćeš ponovo pasti? Da li ga je iznenadilo što si ponovo pao? Ne. Onda će ti ponovo oprostiti. Pogledaj nazad sa zahvalnošću. To će ojačati tvoju veru. Budi zahvalan za Božiju milost. Kada pogledaš na svoje padove u prošlosti, naučićeš da budeš milostiv vernicima oko sebe koji padaju.


Međutim, postoji jedan način na koji ne smemo gledati nazad. Pavle je rekao: „Zaboravljam ono što je nazad“ (Fil.3:13). Ako se osvrćemo na pogrešan način, obeshrabrićemo se i mislićemo da smo beskorisni i da smo promašaj, pošto smo uzaludno potrošili toliko mnogo godina našeg života.


Dozvolite mi da dam reč ohrabrenja onima koji osećaju da su uzaludno potrošili svoje živote. Isus je ispričao priču o radnicima koji nisu radili 11 od 12 radnih sati. U 11.satu ih je čovek pozvao da dođu i rade u njegovom vinogradu. Otišli su i odradili samo tih sat vremena, a Isus je rekao da su oni prvi dobili svoju platu! Oni koji su radili 12 sati bili su poslednji isplaćeni! Nadam se da vas to ohrabruje.


Ne treba da se osvrćemo u obeshrabrenju. Niti bi trebali da gledamo nazad u ponosu. „Zaboravljam ono što je nazad“ odnosi se na stvari koje nas obeshrabruju, kao i na stvari koje nas čine ponosnima. Ako možeš da razmišljaš o nečemu što te obeshrabruje ili čini ponosnim, molim te da to što pre zaboraviš. Međutim, treba da se osvrćemo uvek sa zahvalnošću Bogu zbog svega što je učinio za nas u prošlosti. To je osvrtanje o kojem govorim. Petar kaže da će oni koji se ne osvrću tako, nego zaboravljaju očišćenje svojih starih greha, biti slepi i kratkovidi (2.Pet.1:9).