Red i organizacija

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

“Gospod reče Mojsiju i Aronu:
Neka se Izraelci utabore oko Šatora sastanka, ali podalje od njega,
svaki pod svojom zastavom sa oznakom svoje porodice.“

(4. Mojsijeva 2:1,2)

Ovo je četvrta knjiga koju je Mojsije zapisao i u njoj se govori o lutanjima i ratovima Izraela u pustinji. Ova knjiga se zove Brojevi zato što se u njoj govori kako je Izraelski narod dva puta bio prebrojavan. Mojsije je izvršio popis stanovništva Izraela (Brojevi 1:3) od 20 godina i naviše – svih koji su mogli da idu u rat. Oni su jednom izvršili popis porodica na početku svog putovanja i zatim ponovo pri praju 40-ogodišnjeg lutanja (poglavlje 26).


U poglavlju 2 imate redosled Izraelskih tabora. Bog je Bog reda i jedna stvar koju učimo u tome jeste disciplina i urednost kojima je Bog učio svoj narod. Setite se da su oni bili gomila potpuno nedisciplinovanih robova u Egiptu kada ih je Bog izveo. Tako je Bog počeo da ih uči redu, čistoti i disciplini. Ovo su vrlo važne lekcije za hrišćanina. Mnogi vernici nemaju nikakav osećaj čistote i urednosti u svojim životima i domovima. Ne postoji disciplina u načinu kako provode svoje vreme ili kako troše svoj novac.


Sve te stvari imaju uticaj na naš duhovni rast. Kakvo god iskustvo Svetog Duha imao, ako si nedisciplinovan u svom životu, ne možeš nikada postati pobožna osoba. Vidimo važnost te urednosti u detaljima koje čitamo u knjizi Brojeva.


Ako postoji nedostatak discipline u našim životima, ne možemo biti onakvi ljudi i žene kakvima nas Bog želi. Mnogi hrišćani ne poznaju Reč Božiju zato što se nisu disciplinovali da je proučavaju. Ne požeš poznavati Božiju Reč ako se ne potrudiš da je svakodnevno proučavaš, naročito u periodu dok si mlad.

U poglavlju 7, na primer, gde se govori o žrtvama koje treba vođe da prinesu, spominje se mnogo detalja: koliko treba da je težak srebrni tanjir i koliko treba da je teška srebrna činija. Takođe, mnogo se ponavljaju neke stvari, ali ono što možemo naučiti u tome jeste da je Bog zainteresovan za svaku malu sitnicu koju je svako prinosio. Deset različitih osoba je prinelo potpuno jednak prinos. Međutim, Bog je zabeležio šta je svaka osoba dala zasebno, zato što je svaka osoba dragocena Bogu. To nam pokazuje kakvo je Božije srce. On je zainteresovan za svakog pojedinca. U današnjem svetu je lako izgubiti se u osećaju da si samo brojka iz miliona. Budi ohrabren činjenicom da Bog svakog pojedinca vidi kao naročitog (posebnog).