Tuđa vatra

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

“…Oni prinesoše pred Gospodom oganj tuđ, 
a to im On ne beše zapovedio.“

(3. Mojsijeva10:1)

Šta rade Hrišćani kada ne žele da plate cenu predavanja svog tela kao žrtvu paljenicu, a ipak žele da dobiju vatru? Oni proizvode lažnu vatru – falsifikat. Upravo to vidimo u 3.Mojs.10:1,2 – “Nadav i Avijud, Aronovi sinovi, uzeli su kadionice, stavili u njih vatru i prineli tuđi kâd pred Gospodom, što im On nije zapovedio.” Kada nemamo stvarnu Božiju vatru, a želimo biti deo onih koji imaju realnu vatru, opasnost je da počnemo da imitiramo i govorimo: “Da, i ja sam primio vatru. Ja sam isto progovorio u jezicima!” Bog se toliko razgnjevio pošto su Nadav i Avijud imitirali stvarnu vatru da je iz svoje prisutnosti poslao još jednu vatru – ovog puta ne da spali žrtvu paljenicu, nego ova dva licemera!


Opasno je imitirati stvarnost po pitanju duhovnih stvari. Ipak, mnoštvo Hrišćana to čini u ovim danima. Propovednici ih uče da progovore u jezicima, da doguraju svoje emocije i iskuse psihosomatsko “iscelenje” (da zamišljaju da je to isto što i biti isceljen „u ime Isusa“).


Oni koji su zadobili stvarnu vatru od Boga, platili su cenu za to. Oni su sve položili na oltar Božiji – svoj novac, svoje oči, svoj jezik, svoje ruke, svoje sve. Oni su ispitivali svoje živote i bili veoma pažljivi da stave svaki komad žrtve paljenice na oltar; i Bog im je poslao vatru. Posmatrate život takvog čoveka i želite da imate isto takvo snažno pomazanje, ali niste voljni da platite istu cenu za to; samo želite da pokažete drugima da ste pomazani. U tom slučaju možete učiniti ono što su Nadav i Avijud učinili – da proizvedete tuđu vatru, pokrenete svoje emocije, proizvedete “jezike” itd. Kako više od 95% vernika ne poseduje duhovno rasuđivanje, možete ih lako prevariti da posedujete stvarnu vatru, ali vi znate bolje od bilo koga drugog da ono što imate jeste lični proizvod, a ne Božije delo. Čuvajte se!

Ako bi Bog sudio današnjem hrišćanstvu isto kao Nadavu i Avijudu, siguran sam da bi mnogo Hrišćana umrlo. 

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: