Nestalnost zemaljskog bogatstva (2)

Milenko Isakov
Bogatima na ovom svetu zapovedaj da se ne ponose
niti uzdaju u bogatstvo propadljivo, nego u Boga živoga
koji nam sve daje izobilno na užitak
(1.Timotiju 6:17)

Nastavljamo sa razmišljanjem koje smo počeli prošle sedmice. Svi mi posedujemo određene materijalne stvari i to samo po sebi ne predstavlja problem. Naš stav prema materijalnim stvarima je ono što čini razliku. Mudri Solomun je davno rekao sledeće: “Veran čovek obiluje blagoslovima, a ko nagli da se obogati, neće biti bez krivice” (Priče 28:20). Dakle, dok jedan vernik možda u zemaljskom siromaštvu zaista uživa u pravom bogatstvu Božijih blagoslova, drugi izobiluju u zemaljskom bogatstvu, ali nose veliku krivicu u svom srcu. Zašto? Zato što jedni istinski veruju u Božiju istinu da je pravo bogatstvo imati Božiji mir, radost u Duhu Svetom i čisto srce i savest, a drugi veruju u đavolju laž da je pravo bogatstvo imati što veću količinu novca i materijalnih stvari.

Iz tog razloga nas psalmista upozorava: “Ne uzdajte se u vlast, ni u otimanje. Nemojte biti ništavni; kada raste bogatstvo, ne dajte da vam srce prione za njega”(Psalam 62:10). Dakle, nije problem da verniku raste bogatstvo. Nije problem tražiti bolje plaćeni posao. Nije pogrešno želeti bolju zaradu, nije pogrešno raditi i 12 sati dnevno, ali je pogrešno kada naše srce prione za novac.

Pogrešno je ponositi se zbog svoje zarade i uzdati se u svoju zaradu. “Ko se uzda u svoje bogatstvo, propašće; a pravednici će se kao grana zeleneti” (Priče 11:28). Takođe, kako smo videli u uvodnom stihu: Bogatima na ovom svetu zapovedaj da se ne ponose, niti uzdaju u bogatstvo propadljivo, nego u Boga živoga koji nam sve daje izobilno na užitak.”

Ljubav prema novcu je nezasito prokletstvo! “Ko ljubi novce, neće se nasititi novaca; i ko ljubi bogatstvo neće imati koristi od njega” (Prop.5:10). Dolazi dan kada će svima biti kristalno jasno koliko je svako zamaljsko bogatstvo propadljivo. Jakov piše u svojoj poslanici: “Hodite vi sad, bogati, plačite i ridajte za svoje ljute nevolje koje idu na vas. Bogatstvo vaše istrunu i haljine vaše pojedoše moljci; zlato vaše i srebro zarđa, i rđa njihova biće svedočanstvo na vas: izješće vaše telo kao oganj. Stekoste bogatstvo u poslednje dane. Gle, viče plata vaših poslanika koji su radili vaše njive i vi ste im otkinuli; i vika žetelaca dođe do ušiju Gospoda Savaota. Veseliste se na zemlji i nasladiste se; i uhraniste srca svoja kao na dan zaklanja” (Jakov 5:1-5). Bogatstvo koje se sada jako vrednuje uskoro će istrunuti, moljci će izjesti skupocenu odeću koja se sada vrednuje, skupoceno zlato i srebro će zarđati, ali nepravda poslodavaca prema njihovim radnicima neće biti zaboravljena!

Neka nam Bog dâ svoju blagodat da ne bismo sabirali propadljivo blago na zemlji, nego nepropadljivo blago na nebu koje se sabira nesebičnim i velikodušnim delima ljubavi za bližnje (Matej 6:19,20).

Pomozi nam nebeski Oče i otvori naše oči da bismo jasno videli istinu Tvoje Reči koja će razotkriti svaku laž kojom Sotona želi da nas zarobi. U Hristovo ime se molimo, amin.

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: