Konzistentnim odricanjem svoje volje postaćeš duhovan (2)

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)
„Sišao sam s neba ne da činim svoju volju,
nego volju onoga koji me posla.“
(Jovan 6:38)

Isus je takođe bio iskušavan u sličnim situacijama 30 godina u Nazaretu. Zapisano je u vezi tih skrivenih godina da „On nikada nije ugađao sebi“ (Rim.15:3). Uvek se odricao sebe. Tako je uvek ugađao Ocu.

U mnogim oblastima života se može ugađati sebi – na primer, u oblasti ishrane. Razmotrite situaciju u kojoj, čak i kada niste gladni, odlučite da potrošite nešto novca da biste kupili ukusne grickalice za jelo. U tome sigurno nema ništa grešnog ili pogrešnog, ali to govori o određenom načinu života. Pošto imate novac, kupujete ono što želite, bilo da vam je to potrebno ili ne. Radite ono što vam se sviđa. Ako želite da kupite nešto, vi to kupite. Ako želite negde da da odete, vi odete. Ako želite dugo da spavate, vi dugo spavate. Šta je krajnji rezultat takvog života, čak i ako redovno odlazite na sastanke i čitate Bibliju svaki dan? Možda nećete izgubiti svoje spasenje, ali ćete sigurno izgubiti taj jedan život koji vam je Bog dao da živite za Njega.

Drugi brat se ponaša drugačije. On odlučuje da disciplinuje svoje telo. Kada nije gladan, on odluči da ne jede ništa nepotrebno. Odluči da nikada sebi ne ne kupuje nepotrebne stvari. Odluči da ustane 15 minuta ranije svakog dana kako bi proveo vreme sa Bogom. Kada se neko ljutito obraća njemu, on odluči da odgovori blago. Odlučuje da uvek ostane u ljubavi i dobroti. Odlučuje da ne čita određene vesti u novinama koje će stimulisati njegove požude. U svakoj situaciji odlučuje da se ponizi i da se ne opravdava. Odlučuje da se odrekne određenih prijateljstava koja ga odvlače u svetovnost. Stalnim odricanjem svoje volje (onoga što mu je ugodno), on postaje jak u svojoj volji da ugodi samo Bogu. Šta je izgubio time što nije kupio tu nepotrebnu stvar ili ustao iz kreveta 15 minuta ranije, ili se odrekao svog ljudskog osećaja dostojanstva i zatražio oproštaj? Ništa. Ali pomislite na ono šta je stekao!

Takav čovek, koji je nepokolebljivo veran u malim stvarima, za nekoliko godina će postati pouzdan čovek Božiji – ne zbog biblijskog znanja koje poseduje, već zbog svoje vernosti u malim odlukama koje donosi u životu, da ne ugađa sebi, već Bogu.

Zato nemojte imati slabašnu volju! Vežbajte svoju volju da uvek ugađa Bogu. Zreli hrišćani su oni koji zbog prakse (u vršenju svoje volje u pravom smeru tokom mnogo godina), imaju svoja čula osposobljena da razlikuju dobro i zlo“ (Jevr.5:14). Odlučite da ćete postati pravi Božiji čovek, odnosno žena.