Mrziti zlo

Milenko Isakov
Mrzeći na zlo držite se dobra

(Rimljanima 12:9)

Danas mi je posebno na srcu da podelim sa vama ove reči koje je apostol Pavle pisao Rimljanima. Hrišćani su pozvani na ljubav! Bog je ljubav i svako ko ima ljubav od Boga je rođen i poznaje Boga, a ko nema ljubavi ne poznaje Boga (1.Jov.4:7,8). Ljubav je suština i srž Hristove nauke! Međutim, ovde apostol poziva vernike na mržnju! Tu se naravno ne radi o mržnji prema nekoj osobi ili grupi ljudi, već o mržnji prema svemu što je zlo!

Biblija kaže da ceo svet leži u zlu (1.Jov.5:19). Svet je preplavljen grehom i ljudi su u velikoj meri oguglali na zlo. Navikli su na zlo. Ne treba biti mnogo duhovan da bi primetio zlo u sebi i oko sebe. Ipak, to ne znači da su vernici navikli na zlo! Apostol Jovan ide toliko precizno i definitivno, da kaže da oni koji čine zlo ne vide Boga, a oni koji čine dobro jesu od Boga (3.Jov.11). Biti hrišćanin i činiti zlo je potpuni apsurd, a ipak to je toliko ‘normalizovano’ u današnjem razvodnjenom hrišćanstvu.

Ovih dana mi je jedna misao na umu. Da li je moguće da se vernici toliko bave zlom i prepričavaju zlo? Zar su toliko zainteresovani za zlo? Zar smo toliko radoznali i znatiželjni kada se radi o nečemu što je zlo? Koliki publicitet dobija neko dobro delo koje se učini, za razliku od nekog skandaloznog greha u koji upadne neki vernik, ili neke nesreće?

Zato apostol Pavle kaže da vernici treba da se drže dobra, mrzeći na zlo! Brate i sestro, ako svedočiš da si nanovo rođen, razapat sa Hristom i vaskrsnut sa Njim u novi život, na tebe se odnose Isusove reči kada kaže da „dobar čovek iz dobre kleti srca svoga iznosi dobro“! Je li stvarno to istina u tvom životu? Kako je moguće da nanovo rođeni vernici toliko hladnokrvno pričaju i prepričavaju zlo!? Želim da kažem da kod mnogih vernika nema straha Božijeg u srcu, jer strah Gospodnji jeste mržnja na zlo (Priče 8:13).

U našem telu postoji određeno zadovoljstvo kada možemo da kažemo nešto loše o drugima. Takođe, postoji određeno zadovoljstvo u našoj grešnoj prirodi prilikom slušanja loših stvari o drugima. Međutim, to je samo privremeno zemaljsko zadovoljstvo i sladost greha! Opadanje uvek donosi loše rezultate! Solomun kaže da su reči opadača ili klevetnika kao poslastica, spuštaju se u samo dno utrobe (Priče 26:22). Dakle, iako opadanje često deluje kao poslastica, ono ostavlja negativan trag u životima slušaoca i širi zarazu neljubavi i suđenja. Znate koliko nam je lakše da iznesemo primedbu ili kritiku na račun nekoga ko je odsutan, nego da mu to sâmi u lice kažemo. Verovatno ste iskusili posledice ovog greha. Pričali ste loše o nekome ko je upravo ušao u prostoriju gde ste se nalazili i bilo vam je vrlo neprijatno. Možda niste imali takav slučaj, ali ste iskusili neprijatnost prilikom sledećeg susreta sa osobom koju ste nedavno iza njenih leđa opadali. Moguće je takođe da vam je neko napričao negativne stvari o određenoj osobi koju niste lično upoznali i kada ste se prvi put sreli sa tom osobom vi ste je posmatrali kroz prizmu tog opadanja.

Opadanje unutar hrišćanskih zajednica donosi razdor i nejedinstvo među braćom i sestrama. Solomun kaže da opadač rastavlja glavne prijatelje (Priče 16:28). Opadanje je oružje koje Sotona koristi da bi razjedinio braću i sestre. Ne opadati braću i sestre znači ne pričati protiv njih, ne pričati drugima protiv njihovih dela, reči, motiva, načina života, porodice itd… Jakov kaže da oni koji opadaju brata ili osuđuju brata zauzimaju jednu opasnu poziciju i postavljaju se kao sudije tom bratu, i ne samo kao sudije tom bratu, nego čak i kao sudije sâmog zakona. Na koji zakon se ovde misli? Verovatno na zakon Hristov, odnosno novozavetne zapovesti i pravila koja svi hrišćani treba da slušaju. To je “zakon slobode” kako Jakov govori na drugom mestu, zakon koji nas je oslobodio službe mrtvim tradicijama i besmislenim obredima, i dao nam slobodu da obožavamo Boga i da Mu služimo bez ljudskih ograničenja.

Braćo i sestre, vreme je da iskreno zamrzimo zlo, naročito zlu upotrebu svog jezika! Držimo se dobra. Dobar čovek iz dobre kleti srca svoga iznosi dobro! Ljubav je dobra. Razmišljajmo o onome što je dobro…

Gospode Isuse, ti znaš da u našem telu nema dobra. Jedino Duh Sveti jeste rešenje za ovu veliku potrebu da živimo u mržnji prema zlu držeće se svega što je dobro i za slavu Tvog imena. Pomozi nam! Amin.