Bogom podržan propovednik (1)

Milenko Isakov

Kome je god mnogo dato, mnogo će se iskati od njega;
a kome predaše najviše najviše će iskati od njega.“
(Luka 12:48)

Danas u svetu imamo verovatno više propovednika Božije Reči nego ikad. To u isto vreme ne znači da svi koji prenose poruke iz Biblije jesu zaista od Boga potvrđeni i podržani. Ne znači da su svi propovednici zaista Božija usta i ljudi kroz koje Bog prenosi poruku za svoj narod.

Sa druge strane, Biblija je vrlo strikna i jasna kada govori o kvalifikacijama koje treba da ispunjava jedan propovednik. Kada razmišljam o tome, odmah mi na um dolazi stih iz Jakovljeve poslanice gde kaže: „Nemojte braćo moja da mnogi od vas budu učitelji, jer znamo da će se nama učiteljima strože suditi“ (Jakov 3:1). Mnogi vole da budu napred, da budu u centru pažnje, da govore i da ih drugi slušaju. Mnogi vole da budu vođe i da budu primećeni ne shvatajući dubinu odgovornosti službe propovednika! Gospod Isus je rekao da će se više tražiti od onih kojima je više povereno, kao što kaže uvodni stih. Veća služba podrazumeva veća očekivanja. Uzimajući samo ove stihove u obzir dolazimo do zaključka da je jako velika odgovornost stati pred Božiji narod i prenositi Božiju poruku.

Ako nemaš poruku od Boga, bolje brate sedi i ćuti, nego da nešto lupetaš i pričaš otprilike! Zašto da neko umišlja da je to poruka od Boga kada ti znaš da nije? Ako znaš da ti Bog nije govorio, zašto propovedaš? Ako ćeš ustati i govoriti o Bibliji isto kao što nastavnik geografije govori đacima svoj predmet, to u isto vreme ne znači da im prenosiš Reč od Boga.

Ako smo godinama u veri i godinama čitamo Sveto Pismo, mi intelektualno znamo mnoge istine Božije Reči i znamo šta je Bog govorio u određenim situacijama i kako je radio. Znamo mnoge priče koje je Isus ispričao… Ako imamo samo malo dara govorništva, možemo vrlo lako ‘spremiti’ propovedi koje će biti slatke za slušanje, ali kroz koje Bog ustvari neće govoriti, nego će to biti monolog čoveka koji iznosi nešto u svojoj snazi! Iz tog razloga smatram da je važno da razmišljamo o ovoj temi i da vidimo te uslove koje propovednik treba ispuniti da bi Bog zaista bio sa njim u njegovoj službi.

Mi ćemo u nekoliko narednih poruka pogledati tri neophodna uslova koje propovednik treba ispuniti da bi od Boga bio podržan i potvrđen.

  1. Voleti Boga i Njegovu Reč
  2. Praktikovati Božiju Reč u svom životu
  3. Voleti Božiji narod

Kada nešto volimo, mi tome dajemo vreme! Ono što je prioritet i ljubav našeg života, mi imamo vremena za to! Ako je jednom mladiću devojka ljubav, nemojte mi reći da je mladić voli ako ne želi da komunicira i provodi vreme sa njom. Kakva je to ljubav? Ako mi samo govorimo da volimo Reč, a u praksi nemamo vremena za nju, onda mi zapravo ne volimo Reč. To je toliko jednostavno! Nisam ništa novo rekao i svi to znamo. Naš život u praksi govori koliko volimo Božiju Reč.

Prva kvalifikacija koju trebaš ispuniti da bi kao propovednik bio od Boga podržan jeste da voliš Boga i Njegovu Reč! Ovde ne mislim na samo uopšteni smisao. Svaki hrišćanin će reći da voli Boga i da voli Njegovu Reč. Nijedan vernik neće reći da ne voli Božiju Reč, ali koliko je stvarno volimo ne dokazujemo time koliko govorimo da volimo, nego koliko zaista volimo Reč i koliko vremena dajemo za tu Reč.

Naredne sedmice ćemo pogledati šta suštinski podrazumeva ljubav prema Božijoj Reči i videćemo da su to dve stvari:

a) svesnost sile i moći Božije Reči

b) potreba da prionemo uz Božiju Reč

Gospode, želimo biti propovednici koje Ti podržavaš i iza kojih Ti stojiš! Amin!

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: