Božije neispitljive stvari

Milenko Isakov
„On čini stvari velike i neispitljive i divne, kojima nema broja”
(Jov 9:10)

Misli i putevi Božiji su daleko viši od naših misli i puteva (Isaija 55:8-9). Kada bi mogli da razumemo sve što Bog radi, onda to ne bi bio istinski Bog, već bog naše mašte. Suočavamo se sa raznim situacijama u životu kada nam se pojavljaju različita pitanja na koja bi želeli da imamo odgovor, ali ga nemamo. Znamo da je Bog suveren i da čini što Mu je volja, ali često ne razumemo ono što radi.

Bog u potpunosti poznaje budućnost, kao što zna sadašnjost i sve što se desilo u prošlosti. Mi znamo samo nešto iz prošlosti i sadašnjosti, a vrlo, vrlo malo o budućnosti. Zato trebamo imati pouzdanje i sigurnost u Bogu u čijim rukama je budućnost svih nas. Ništa ne izmiče Njegovoj kontroli.

Interesantno je videti da je baš Jov bio taj koji je rekao da Bog čini stvari velike, neispitljive i divne, kojima broja nema. On je to rekao nakon što je doživeo užas i neopisivu tragediju u svom životu. U kratkom periodu izgubio je ogromno bogatstvo koje je stekao, izgubio je svu svoju decu i dobio je tešku kožnu bolest. Sve to se desilo čoveku koji je bio najveći i najpobožniji vernik svog vremena. Jov je bio čovek ugodan Bogu. Bog je mogao da se pohvali Sotoni Jovom. Međutim, Jov je teško patio i mučno stradao!

Zašto pobožni stradaju? To je pitanje koje se teško razume! Razumljivo je kada stradaju bezbožnici zbog posledica svojih greha. Razumljivo je kada ljudi koji po nama nekako zaslužuju tragediju to i doživljavaju! Međutim, teško je čoveku da se suoči sa činjenicom da Bog blagosilja mnoge bezbožnike odličnim zdravljem, dok dopušta mnogim svojim vernim slugama teške bolesti i česte zdravstvene probleme. Nemamo odgovor na ta pitanja. Možemo samo da se složimo sa Jovom. Bog čini neispitljive stvari!

Dragi brate i sestro, možda upravo prolaziš kroz teška iskušenja u svom životu i ne razumeš zašto Bog dopušta i čini određene stvari u tvojoj okolini! Želim da te ohrabrim da nastaviš sa Gospodom verujući Njegovoj mudrosti u, za nas, neispitljivim delima! Njegovo je obećanje da onima koji ljube Boga sve ide na dobro (Rim.8:28). Amin!

Oče naš, mi ne sumnjamo u Tvoju mudrost kojom održavaš i kontrolišeš ceo univerzum. Ne razumemo mnoge stvari, ali Ti verujemo! Hvala Ti što brineš za nas i što nas ljubiš u svom dragocenom Sinu! Amin.