Disciplina u oblasti novca

Milenko Isakov
Jer je koren svih zala srebroljublje
kome neki predavši se zađoše od vere
i na sebe navukoše muke velike
(1.Timotiju 6:10)

Mi smo prošli put počeli da razmišljamo o tome koji je put do realne praktične duhovnosti u našem životu. Svaki iskreni sledbenik Isusa Hrista će primetiti određene smetnje i prepreke u svom životu koje često doprinose da se udaljimo od Boga i sprečavaju nas da uživamo tu puninu radosti, mira i Božije ljubavi. Što je još zanimljivije, iskreni vernici će doći do tačke kada će shvatiti da te prepreke nisu u lošim okolnostima našeg života ili u drugim ljudima, nego da najveća smetnja i prepreka u našoj službi Bogu nije niko drugi osim lično mi! Jednostavno otkrivamo da naša unutrašnja priroda nije u skladu sa našim spoljašnjim čovekom (našim telom) i da nas telo sprečava da izvršavamo želje Duha.

Takođe, prošli put smo videli kako ne postoje prečice do istinske duhovnosti (neka natprirodna iskustva sa Bogom koja će nas automatski učiniti duhovnima), već je to put svakodnevnog uzimanja krsta i sleđenja Gospoda. Bog nam svakodnevno daje određeni krst koji treba da uzmemo i da Ga sledimo. Mnogi ne žele da uzmu taj krst i zato duhovno ne uzrastaju. Njihova srca su u potpunosti okupirana stvarima ovoga sveta i oni čine želje svog tela i razuma, a ritualni sedmični odlasci u crkvu imaju zadatak da nekako umire njihovu uspavanu savest. Međutim, duboko unutar sebe oni znaju da Bog od njih očekuje potpuno drugačiji život.

Jedan deo uzimanja i nošenja svog krsta jeste ustvari biti disciplinovan. Našem telu nikako ne odgovora disciplina. Ono želi da bude opušteno, lenjo i bez odgovornosti. Sa druge strane, videli smo da je Sveti Duh duh discipline. Svakodnevni krst (prilike i situacije koje ne želimo i koje nam ne prijaju) ima zadatak da potčini i razapne želje našeg tela volji unutrašnjeg čoveka koga vodi Sveti Duh. Krst će razotkriti sve ono što pripada našem spoljašnjem čoveku – naše mišljenje, našu mudrost, našu nespremnost da se odreknemo sebe, naš ponos, sebičnost, zaljubljenost u sebe i sve ono što je od nas.

Danas želimo da pogledamo šta znači biti disciplinovan po pitanju novca. Citiraću jednoga brata: “Novac je velika sila u svetu koja se suproti Bogu. Morate se toga sećati. Nije đavo! Ako bi se đavo pojavljivao kao đavo svi bismo ga izbegavali, ali kada đavo dođe kroz novac, mi se grabimo za njega. U tome je razlika. On zna kako da priđe ljudima da bi ga zgrabili. Niko od nas se ne bi grabio za đavola kada bi nam on prilazio kao đavo. On ima dovoljno mudrosti. On ima 6000 godina iskustva sa ljudskim bićima i zna da nema koristi da priđe ljudima kao đavo, jer će svi pobeći. On kaže: “Doćiću im u obliku novca.” Đavo bira nešto divno sa čime će doći da te iskušava, bilo da je u pitanju žena ili novac. Iz tog razloga, ako nismo disciplinovani mi ćemo uništiti ono što je Bog želeo da izvrši u našem životu.”

U mnogim hrišćanskim krugovima novac je postao sredstvo manipulacije i “nevidljive” ucene vernika. Ako se uzme u obzir da većina hrišćanskih zajednica u Srbiji dobija donacije iz inostranstva, postoji ogromno iskušenje kod onih koji upravljaju tuđim novcem da budu nepravedni i neverni u tome. Postoji ogromna razlika u tome kada čovek treba da upravlja svojim zarađenim novcem u odnosu kada upravlja tuđim dobijenim novcem. Verujem da je to još jedan razlog zašto dolazi do raznih nepoštenih i nepravednih novčanih transakcija.

U našem telu je duboko ugravirana ljubav prema novcu i ako ono nije raspeto sa svojim slastima i željama mi postajemo plen srebroljublja. Isus nas je učio da treba da živimo na ovoj zemlji tako što ćemo koristiti novac i pobediti ljubav prema novcu. Nedostatak discipline u ovoj sferi jeste razlog zašto je mnoštvo vernika u dugovima. Mnogi su se toliko udaljili od Gospoda da ni sami ne znaju koliko novca su dužni drugima, niti nameravaju da to ikada počnu da vraćaju. Kada trošimo više nego što zarađujemo mi dokazujemo našu nedisciplinovanost u korišćenju novca. Razlog tome je često izopačena želja da živimo višim standardom života nego što to možemo priuštiti na osnovu naše zarade i to je problem. Možda posmatramo braću i sestre koji imaju daleko veću zaradu od nas, upoređujemo se sa njima i takmičimo se sa njihovim standardom života i to nas dovodi u finansijski kolaps.

Opet ću citirati istog brata: “Mi treba da zarađujemo novac, da ga koristimo i da nadvladamo ljubav prema novcu. Ako možeš da zaradiš novac i onda da nadvladaš ljubav prema novcu, to je upravo ono što je Isus učinio. Isus je bar dvanaest godina zarađivao novac kao stolar i nije bio vezan za novac. Ne verujem da je Isus ikada trošio svoj novac na neneophodan luksuz. Ja sam se pitao zašto je Isus kao punovremeni radnik nekad spavao pod drvećem. Kao punovremeni radnik On je ponekad imao dom u Vitaniji ili ako je bio u mestu gde je Petar živeo mogao je da odsedne u Petrovoj kući, ali On nije uvek boravio na mestima gde je mogao da ima svoj dom. Ponekad je trebao da spava pod drvetom. Da li je razlog bio to što nije bilo novca u kesi kojim bi mogao da iznajmi neku lokalnu gostionicu ili jeftin hotel ili da izrenta sobu i odsedne u njoj? Bilo je mnogo novca u toj kesi kojim bi se mogla izrentati soba ili odsesti u hotelu. Zar Gospodnjem sluzi nije potrebna udobnost da bi bio svež da propoveda sledeći dan? To je istina. Jedini razlog zbog kojeg Isus nije trošio novac za iznajmljivanje sobe ili hotela jeste što su mnogo tog novca dali vrlo siromašni ljudi. Siromašni ljudi i udovice koje je blagoslovila Isusova služba stavljali su novac u Isusovu kesu. Isus je zbog toga osećao da nikada ne sme da uzme novac iz te kese i da živi na višem nivou od tih siromašnih udovica koje su dale svoj novac.”

Gospod Isus je ostavio primer kako treba da žive svi današnji punovremeni radnici. Božija volja je da ne budemo vezani za novac i da se ne odamo srebroljublju, jer su baš zbog toga mnogi otpali od vere i navukli velike muke na sebe.

U sledećoj poruci ćemo videti našu potrebu za disciplinom po pitanju našeg tela.

Oče naš, pomozi nam da budemo verni u upravljanju novcem koji nam Ti daješ. Pomozi nam da ne budemo obožavaoci novca, već obožavaoci Tebe koji nam daješ sve izobilno za uživanje!