18 Ropstvo bezumlja

Razmišljanja

Duhovno rukovođenje

Kada čovek upravlja svojom porodicom,
Pravedno u strahu Božijem,
On je pomazan duhovnim autoritetom.
Njegov uticaj se širi na njih
Kao jutarnje sunce u vedrom danu.
Oni rastu kao sveža trava
Na suncu posle kiše.
Njegov efektivan život prelazi na njih
Kao pljusak koji natapa zemlju.
Njegova pravedna porodica će cvetati
I mir će prebivati u njegovoj kući.

Prilagođeno2.Samuilova 23:3,
4Psalam 72:6,7

Brat Denny

Ropstvo bezumlja

“Bezumlje je privezano detetu na srce;
Prut kojim se kara ukloniće ga od njega”

Priče 22:15

Sledeći stih koji ćemo proučavati jeste jedan od ključnih biblijskih stihova o vaspitanju dece. Ovo kažem zato što taj stih u sebi sadrži reč koja otkriva stanje srca deteta koje je lišeno mudrosti. Ta reč je “bezumlje”. Moja je molitva da Gospod otvori tvoje srce da bi razumeo tu reč i da bi sa svojim detetom mogao otići dublje od samih delâ – da bi što pre počeo da raspoznaješ njegove potrebe.

Pogledaćemo nekoliko reči koje će nam pomoći da definišemo tu reč “bezumlje”, ali najpre želim da iznesem reč koju bolje razumemo u našem modernom engleskom jeziku. Ta reč je “ludost”. Bezumlje i ludost su sinonimi, što znači da imaju isto značenje. Dakle, mogli bi pročitati stih ovako: “Ludost je privezana detetu na srce”. Svi roditelji imaju veze sa tom rečju jer su mnogo puta videli ludost u svojoj deci. Naša deca ponekad mogu postupati vrlo ludo.

Sada ću navesti slikovitu reč koju sam pronašao negde dok sam proučavao tu reč. Ilustracija je nekontrolisana spirala, feder koji se odrešuje. Nikada ne znaš na koju stranu će otići. Na osnovu ovog objašnjenja mogli bi reći da je narav izvan kontrole privezana na srce tvog deteta.

Kada propovedam na ovu temu često pitam roditelje da li znaju o čemu govorim. Uvek podignu ruke u znak odobravanja. Vrlo je važno da naučimo da prepoznajemo to bezumlje, a onda da shvatimo da Bog od nas želi da se suočimo sa tim. Ako se suočimo sa bezumljem dok je dete malo nećemo trebati da se suočavamo sa mnogo većim prekršajima kasnije. Razmotri sledeće definicije.

Bezumlje

– Bezumlje: Jevrejska reč je definisana kao “glupav, lud, besmislen”. Ilustracija je debeli veseli čovek. Da li si ih nekada video?

– Bezumlje: Grčka reč je definisana kao “lud razgovor, šaljivčina, budala”. Grčka reč je “moro” iz koje dobijamo našu reč “moron”.

– Glupost: Jevrejska reč je ista kao bezumlje.

– Glupost: Webster, 1828. “Ne veliko kriminalno delo, već besmislena dela. Glupo, uzaludno, beznačajno.”

– Lud: Webster, 1828. “Nedostatak opšte mudrosti. Ograničen, bezuman, lud ili glup. Bezopasna ludorija.”

– Ludost: Webster, 1828. “Šaliti se, zabavljati se, provoditi vreme uzaludno. Šala ili veselje.”

– Glup: Webster, 1828. “Tup i nerazuman, besmislica. Bez kontrole nad osećanjima.”

– Šaljivčina: Webster, 1828. “Pajac, zabavljač, onaj koji govori tako da bi izazvao smeh. Reči koje nisu realne, bez svrhe.”

– Pajac: Webster, 1828. “Biti smešan, ophoditi se neozbiljno, šaliti se, izigravati budalu.”

Ovo je kratka lista reči za razmatranje, ali dopusti mi da te ohrabrim da ozbiljno razmišljaš o njima. Postoji zlatno polje pronicljivosti i rasuđivanja u tim definicijama. Ove dve reči “bezumlje” i “glupost” ne opisuju zlo ili zloću. To je vrlo važno obeležje. U Pričama Solomunovim postoje reči koje su takođe prevedene kao “lud” i “bezuman”, a opisuju zlo. Međutim, ove reči ne. Kao što je spomenuto ranije, ove reči ne uključuju u sebi kriminalno delo, nego besmislena dela i osobine. Tu se radi o posebnom obeležju zbog prirode Solomunovih Priča. One su napisane da bi roditelji učili svoju decu pravim putem. U detetu je jednostavno bezumlje, besmisao i nedostatak kontrole. Ako je ono “prepušteno samo sebi”, sa njim zajedno raste i bezumlje. Kada ludost raste i sazreva, jevrejske reči se menjaju u zlo, zloću i izopačenost. To su vrlo drugačije reči.

Hajde sada da se vratimo na svoju decu i primenimo te definicije. Svi znamo da bezumlje živi u našoj deci. To gledamo sve vreme. Ona se često nalaze “izvan kontrole”. Nekad primetimo njihov besmisao ili bezumno ponašanje. U nekim slučajevima smo baš mi krivi zato što radimo iste stvari i tako stimulišemo to u svojoj deci. Njihov nedostatak opšte mudrosti je vrlo evidentan. Dakle, šta treba da radimo sa tim što vidimo? Treba da koristimo duhovna sredstva koja je Bog obezbedio i tako odstranjujemo te njihove osobine i dela.

Možda reaguješ u svom srcu i kažeš: “Zar dete ne može biti srećno?” Odgovor glasi: “Da!!” Međutim, postoji razlika između bezumnog deteta koje je ispunjeno besmislom i deteta koje je srećno, radosno i pod kontrolom. U tome je važnost ovog učenja. Ako budemo shvatili tu razliku, počećemo da radimo sa decom na višem novou. Kada naučimo da se suočavamo sa tim bezumljem i da ga odstranjujemo, tada ćemo početi da uviđamo da umesto toga dolaze drugi kvaliteti. Pobožan karakter će zameniti to bezumlje. Tihi kontrolisani duh je divna zamena za dotadašnji nemir.

Društvo utiče na nas više nego što to shvatamo. Hajde da se suočimo sa hladnim činjenicama: Amerika se smeje na svom širokom putu koji vodi u propast. Sve treba da bude smešno i puno zabave. Ljudi koji prave filmove, štampaju knjige i dizajniraju igračke znaju za to bezumlje u deci. Oni su razvili potpuno novi način da bi zadobili sledeću generaciju. To se naziva “Bezumlje 101”. Čak su se i Hrišćani pridružili tim novim metodama. Sada je Mojsije smešan mali čovek sa velikim nosem i smešnom bradom, umesto moćan, pomazani prorok strogog lica.

Želim da te ohrabrim da razmišljaš o definicijama ove reči i ovog kompletnog principa ludosti u dečijem srcu. To otkrivenje menja našu perspektivu u vezi dečijih bezumnih ludorija. Ona više nisu slatka. Kada počnemo da razumevamo šta je bezumlje, počećemo da shvatamo šta ono prouzrokuje. Nekad baš roditelji nameću bezumlje detetu. Ponekad to može biti brat ili sestra, ili možda bezumno nastrojen drugar ili drugarica. To se stimuliše bezumnim aktivnostima, određenim knjigama ili igračkama. Blagoslov je ako shvatiš sve ovo. Može ti pomoći da počneš da eliminišeš stvari koje prouzrokuju bezumlje. To je ljubav, vrlo praktična ljubav.

Razdreši ga i pusti na slobodu

Sledeća reč koju bih voleo da proučim u našem tekstu dovodi nas u atmosferu hitnosti u vaspitanju našeg deteta. Stih kaže da je to bezumlje “privezano” za srce. Tom istom rečju je opisan Samson kada su ga Filisteji svezali da ne bi pobegao. Oni su učinili temeljan posao na njemu. Samson je bio nagrada koju nisu želeli da izgube. Tako imamo ilustraciju čoveka koji je bio omotan užem i sigurno svezan. Biblija kaže da je bezumlje na isti način privezano za srca tvoje dece! Želja da rade pogrešno, taj ludi besmisao, ta osobina da budu izvan kontrole privezana je na srca tvoje dece. Hajde da se još setimo da je srce najsnažniji deo našeg bića.

Verovatno misliš: “Da brate, znam da je to tamo privezano”. Možda si različitim metodama pokušao da se suočiš sa tim, ali bez koristi. Neki roditelji jednostavno žive sa tim. Oni to nazivaju “grozne dvojke” (misli se na decu od dve godine, prim.prev.) i samo čekaju da to prođe. Ja ne verujem u grozne dvojke. To nije biblijski ispravno. Želim da te ubedim da postoji način da oslobodiš dete. “Grozna dvojka” može postati najslađe stanje u životu deteta. “Izvanredna dvojka!” Često kažemo u našoj kući: “Svaka kuća treba da ima dvogodišnjaka”. Kažemo to zbog ugodne radosti koju su nam naši dvogodišnjaci uvek donosili.

Dakle, šta da radimo sa tim bezumljem koje je privezano na srce detetu? Roditelji su godinama pokušavali mnogim metodama. Možeš vikati ili se povući u ćošak, ali bezumlje neće samo otići. Možeš mu lepo pričati ili ga nagraditi, ali ono neće otići. Možeš udariti ludost u ruku, ili je temeljno prodrmati i dobro joj pričati, ali bezumlje neće otići. Bezumlje je svezano u tvom detetu! Jedino Biblija daje jasan način da se rešiš toga.

Božiji odgovor se nalazi u poslednjem delu stiha: “Prut kojim se kara ukloniće ga od njega”. Vrlo daleko od njega. Prut kojim se kara jeste Božiji uređen način za uklanjanje bezumlja od tvoje dece. Mnogi iz ličnog iskustva znaju da to funkcioniše. Znamo te trenutke kada je dete pokazivalo ranije spomenuto ponašanje. Tada smo ga dobro pokarali i posle smo našli miran rod pravde. Dete je bilo mirno, zadovoljno, ljubazno i želelo je da deli svoje igračke. Postalo je dete sa dobrim ponašanjem u ostatku dana. Bilo je oslobođeno. Zašto? Zato što si uklonio to bezumlje od njega. Učini uslugu svojoj deci i ukloni to bezumlje iz njihovih srca. Nije ispravno da ga ostaviš tu. Bog nikada nije nameravao da tvoja deca žive sa svim tim lošim stvarima u sebi.

Neka deca žive baš usred ranije opisanog bezumlja i besmisla. To se širi, a čak se pojavljuju i gore stvari. Bezumlje se nadograđuje iz dana u dan. Savest deteta se oštećuje, sebičnost preuzima vođstvo i stvari idu sve lošije. To je ono što se dešava, a nije ispravno ostaviti svoju decu u tome. Kako ja to vidim, grozna je nepravda i vrlo neljubazna stvar kada dopuštamo svom detetu da provodi dane u stanju kada mu je potrebno karanje. Ono je nervozno, nezadovoljno i nesrećno. Ti znaš to, a i ono takođe zna.

Roditelji, potrebna nam je mudrost da bi razumeli šta se dešava sa našim detetom. Tako ćemo brže prepoznavati njihove potrebe. Seti se šta sam rekao ranije. Kada osetim da nešto nije uredu sa detetom, posmatram ga i čekam. Neće potrajati dugo dok se ne pojavi razlog da se pobrinem za potrebu koja se nalazi duboko u njegovom srcu. Molim te da primetiš da nije stvar u tome da tučem decu zbog toga što su učinila nešto pogrešno. Ja vidim potrebu unutar tog srca.

Kada je dete puno bezumlja i krivice, ono je tada u potrebi za probuđenje. Čini se kao da je u svemu izvan reda. Kada se nalazi u tom stanju, ne prođe mnogo vremena dok ne učini nešto što zaslužuje karanje. Roditelji koji razumu tu ludost srca mogu početi da ih posmatraju iz ljubavi, zato što žele da oslobode dete od tog ropstva.

Dragi roditelji, da li vidite koliko to može pomoći? To je sve deo vaspitnog procesa. Sa tvoje strane ne postoji gnjev. Ti si pod kontrolom. Oblikuješ dušu svog deteta. Postaješ mudar roditelj koji rasuđuje u vezi potreba svoje dece čak i pre nego što ona učine nešto pogrešno. To eliminiše većinu tih nervoznih, ljutih opomena. Ti si roditelj pod kontrolom. Kada dete učini prekršaj, već si to očekivao. Odvedeš ga u sobu gde ga disciplinuješ i pokaraš onako kako sam opisao u prethodnom poglavlju. Dovedeš dete u odmor. Dozvoliš mu da ima srećan dan. Božiji plan za decu jeste da žive život koji je čist, sjajan, dobrovoljan i zadovoljan. Na taj način utvrđuješ tu čistotu za njih.

Pre nekog vremena, kada je Joshua imao oko šest godina, na početku dana sam primetio da je bio izvan reda. To bezumlje se manifestovalo mnoštvom sitnih besmislenih osobina. Brzo sam podigao svoje srce Gospodu i pomolio se: “Oče, Joshui je potreban kar. Molim te, izvedi nešto na otvoren način da bih ga ponovo mogao osloboditi.”

Posle te molitve otišao sam u radionicu da pravim stolove za izlet. Sekao sam daske oko sat vremena kada mi je Bog došapnuo: “Idi u kuću”. Nisam mislio na molitvu koju sam pre toga molio, nego sam jednostavno ušao u kuću. Kako sam otvorio vrata, Joshua se bacio na pod zato što nije dobio igračku koju je želeo. Zamisli kako se osećao: “O ne, uhvaćen na delu!” Bilo je divno. Pošto smo Gospod i ja zajedno radili na tome, tačno sam znao kako treba da postupim.

Tiho sam rekao svom sinu da ustane, ode u sobu i da me sačeka tamo. Prošli smo kroz proces karanja kao i obično. Imali smo korisno vreme. Pošto sam se tog jutra molio za njega, mogao sam da mu pokažem kako je Gospod radio sa mnom da bi ga vaspitao. Takođe smo pričali o osobinama ludosti i tako sam mogao da mu pomognem da vidi tu ludost koja ga je dovela u delo, koje mu je donelo opomenu.

Postoje trenuci kada možeš videti ludost privezanu na srce i rasuditi da savest treba da se očisti. Korišćenje pruta jeste jedini način da se otkloni ta ludost. Učini to ispravno i učini sada. Nije ispravno da to odbaciš; to nije ljubav. Daješ im tihu poruku koja kaže: “Ne volim te”. Da li znaš staru izreku: “Štedi prut i razmazi dete”. Upravo to radiš kada zanemaruješ disciplinu. Da li znaš šta znači reč “razmaziti”? Učiniti ih pokvarenim, neefektivnim i beskorisnim. Kada zanemarimo našu odgovornost i oslobađamo svoju decu, tada ih smatramo smećem koje nema vrednosti. To bi takođe moglo značiti da dopuštamo neprijatelju da dođe i razmazi naše dete, kao neprijatelj koji pljačka gradsko blago. Kako god bilo, to je tragedija koja se mora zaustaviti.

Molitva

Oče u nebu, molimo se baš sada, pomozi nam da vidimo ono što je blisko našem dometu. Želimo srećnu decu Gospode i potrebna nam je Tvoja blagodat da bi ih učinili takvima. Otvori naše oči za ovaj ključni princip u vaspitanju dece. Učini nas mnogo svesnijima svakog besmisla koje bombarduje našu decu u modernoj Americi. Usadi duboko u nas novi pogled da možemo proniknuti u srca naše dece. Daj nam poznanje da bi činili sve iz ljubavi, a ne u nervozi. U Isusovo ime, Amin.

Pretraga:

Sedmična poruka – prijava:

Povezani članci: