33 Spajanje sledeće generacije

“Blagosloven da je izvor tvoj, i veseli se ženom mladosti svoje;
Neka ti je kao košuta mila i kao srna ljupka;
Dojke njezine neka te opijaju u svako doba,
U ljubavi njezinoj posrći jednako”

Priče 5:18,19

Potraga Božijeg semena nije stvar jedne generacije. Ako u našim srcima postoji Božije breme za svetu decu, naš pogled će biti usmeren i na ono što će se dešavati posle sadašnje generacije. Ovo sam već naglasio na prethodnim stranicama. Nadam se da ste dobili viziju onoga za čime Bog teži. On celim svojim srcem traži Božije seme, a to breme obuhvata i bračne drugove naše dece. Sada želim da razmotrimo još jednu strategiju za roditelje da bi svi zajedno bolje shvatili Božiju žudnju za pobožnim generacijama.

Kada se zaustavimo i razmislimo svi znamo da to nije mala stvar. Postoji mogućnost da propadne tvoj veliki posao u koji si mnogo investirao, ako se povučeš i dopustiš svom detetu da se “zaljubi” u bilo koju osobu na koju se usmere njegova osećanja. Ja sam već dvadeset godina starešina. Nekoliko puta sam video takve slučajeve i bilo mi je vrlo teško kada sam to posmatrao. Video sam kako je izgubljena cela sledeća generacija zbog bezumne “ljubavne afere” koja se završila brakom, iako mama i tata to nisu želeli. Bezumno je da roditelji posle dvadeset godina vaspitanja jednostavno pošalju svoje dete u izmešani hrišćanski svet da ono sâmo pronađe svog partnera. To je ludost. Procenjuje se da se oko pedest procenata brakova u “hrišćanskoj crkvi” završi razvodom. Da li je ovo jedan razlog tog preneražavajućeg stanja? Mislim da jeste.

U Svetom Pismu ima puno primera slatkih i srećnih brakova. Tekst na početku ovog poglavlja jeste jedan takav primer. Verujem da postoji nešto što mi kao roditelji možemo učiniti da bismo pomogli svojoj deci da dožive realnost te blagoslovene ilustracije. Ceo apel ovih stihova jeste da ostaneš sa ženom koju si izabrao u svojoj mladosti i da uživaš u srećnom braku.

Reč izvor odnosi se na decu koja dolaze iz vaše veze. Ono što dolazi od tvojih slabina biće blagosloveno ako ostaneš sa ženom svoje mladosti i uživaš sa njom u svim svojim danima. Ovo se slaže sa onim što Bog govori u Malahiji 2:15. On je učinio muža i ženu jednim telom i sada ih moli da ostanu zajedno. Zašto? “Da traži seme Božije”. Hajde da mi roditelji usmerimo svoj pogled na svete bračne zajednice naših sinova i ćerki.

Roditelji: molim vas budite uključeni

Tek posle petnaestak godina na svetlost dana se vraća ta nauka o važnosti učešća roditelja u sklapanju braka njihove dece. Radostan sam zbog toga. U našoj zemlji postoji nekoliko glasova koji pozivaju na stare staze Biblijskog udvaranja i učešća roditelja u tome. Moj glas je jedan između njih. U ovom poglavlju neće biti moguće da obuhvatim sve aspekte pobožnog udvaranja; međutim, želim da bar ono što budem napisao pokrene tvoje interesovanje. Većina dece nije sposobna da traži svog životnog partnera bez saveta poverljive osobe. Jednostavno postoje neke zamračene sfere koje nemudra mladež ne može da providi. Zbog toga im je potrebno dvadeset i kusur godina tvog iskustva da bi ih proveo kroz taj lavirint. Ovom rečenicom nisam želeo da uvredim mlade, ali to je zaista teže nego što vi možda mislite.

U Bibliji nalazimo da je otac imao veliki uticaj kada je njegovo dete trebalo da stupi u brak. Znamo da je Avram spremio nevestu za Isaka. Čini si da je u to vreme tako nešto bilo uopšteno. Kada je mladić zaželeo ženu on je najpre tražio dozvolu od svog oca. Otac je zatim dao svoju saglasnost sinu kada je došlo vreme da ode i uzme svoju nevestu. Jasno je da su roditelji bili uključeni u to. Postoji nekoliko razloga zašto osećam da je ogromna potreba da roditelji preuzmu aktivnu ulogu prilikom spajanja sledeće generacije dece. Hajde da pogledamo nešto od toga i vidimo da li ćeš se složiti sa mnom da su to zaista veliki razlozi.

Lažni Hrišćani: Živimo u Americi, “hrišćanskoj” naciji. Milioni ispovedaju veru u Hrista. Međutim, mnogi koji znaju lepo da govore ne poseduju to o čemu govore. Dešava se da iskrena mlada osoba upadne u brak samo da bi kasnije shvatila da nema prave čvrstine u veri njenog partnera. To je doživotna tragedija. Ali, roditelji su ti koji mogu to zaustaviti. Kada razgovaraš sa njima, ti lažni ‘profesori’ su vrlo umilni za slušanje. Neki imaju dosta poznanja i vrlo su rečiti kada ih upitaš za njihovu veru u Hrista. Naši mladi nisu dovoljno zreli da bi to rasudili; njima je potrebna naša pomoć. Mi roditelji trebamo dobrim učenjem svoje dece uraditi temeljan posao da bismo imali priliku da učestvujemo u sklapanju njihovih brakova. Zajedničko razumevanje u tome jeste imperativ. Dovedi svoje dete u takvo stanje da ti se ono može obećati: “Neću pustiti svoje emocije ni na jednu osobu bez tvog blagoslova”. Kada ceo proces sazre imaćeš slobodan i otvoren glas u toj stvari.

Razvod je vrlo uopšten: Želeo bih da ovo nije istina, ali ipak jeste. Danas je vrlo velika i realna mogućnost da partner pogazi bračni zavet; to se stalno dešava. Ali, to se mora zaustaviti. Hrišćanski ideal za brak spao je na vrlo niske grane. Nestalo je te neuništive sile zaveta. Dragi roditelji, mislim da većina vas još uvek veruje da je da brak za ceo život. Moramo zaštiti svoju decu od tih tragičnih razvoda. Ako nismo oprezni razmazićemo sledeću generaciju. Sreo sam mnoge Hrišćane koji se boje da stupe u brak zato što ne veruju da će im devojka biti odana. Ta situacija je još lošija za devojke. Našoj deci je potrebna mudrost u tim stvarima. Moramo učestvovati u tome. Moramo naučiti da učestvujemo u tome. Moramo učiti svoju decu da je ispravno kada smo i mi uključeni u tu stvar.

Emocije su snažne: Postoji mnogo istine u staroj izreci: “Ljubav je slepa”. Kada se osoba jednom zaljubi suviše je kasno pokušavati da promeniš stvari. Mladež tada nije sposobna da ispravno gleda na stvari. To je sila emocija. To je od Boga; On je odlučio da ljudske emocije funkcionišu na taj način. Kada se te emocije oslobađaju u pravom odnosu to je najdivnije. Ne postoji skoro ništa tako slavno kao prva ljubav čoveka i žene. Kao starešina, još uvek se nisam umorio od posmatranja pobožnih parova prilikom njihovog venčanja. Ali, kada se te emocije usmeravaju na pogrešnu osobu, one su isto tako snažne. Teško ćeš zaustaviti svoje dete ako je ono stiglo u taj nivo ljubavi. Zbog toga opet ponavljam – imati čvrsto razumevanje prema svojoj deci jeste imperativ. Naš savet ih može zaustaviti da ne naprave grešku koja će im doneti doživotne posledice.

Nekompatibilni: Do sada sam već dao nekoliko jakih razloga. Ova stvar nije suviše jak razlog, ali ponekad par jednostavno nije kompatibilan. Postoje različite stvari. Ako se njihova presvedočenja razlikuju to može ometati brak. Ako su odrasli u različitim kulturama to može stvarati probleme u braku. Mladima je potrebna pomoć da bi sve to rasudili. Roditelji imaju mnoga iskustva i mogu im pomoći u tom procesu rasuđivanja.

Nagrade srećnog braka: Ovo je najjači razlog. Svi prethodni su bili negativni; a ovaj je jako pozitivan. Ako naša deca pronađu pobožne partnere sa istim presvedočenjima oni će napredovati u svim njihovim zajedničkim danima. Pošto roditelji napreduju njihova deca će takođe rastiti u toj stabilnoj atmosferi. Ovo je najveća motivacija za roditelje da učestvuju u sklapanju braka njihove dece. Mi želimo blagoslov za njihov brak i decu. Da li se sećaš mladića i devojke koju sam opisao u prethodnom poglavlju? Moramo se moliti i truditi da bismo spojili takvu mladež u svetu bračnu zajednicu. Radost i blagoslov doći će na takav par. Možemo imati svoj udeo u toj radosti ako budemo učestvovali. Sada imam vrlo dugačku listu parova koji su sledili taj staromodni način stupanja u brak. Bez pogovora oni uživaju u vrlo blagoslovenim brakovima. Za tebe je možda teško da zamisliš silu i stabilnost koja dolazi u brak kada je par potpuno posvećen Gospodu. Danas postoji hiljade tih brakova koji su raštrkani po celoj zemlji. Jedva čekam da vidim njihovu decu za petnaestak godina. Roditelji, pomozite svojoj deci da pronađu pobožnog bračnog druga.

Čuvati njihova srca za jednu osobu

“I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu.A Adam reče: sada eto kost od mojih kosti, i telo od mojeg tela.Neka joj bude ime čovečica jer je uzeta od čoveka.Zato će ostaviti čovek oca svojega i mater svoju,I prilepiće se ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo”

1.Mojsijeva 2:22-24

 

Već sam prokomentarisao ove stihove kada smo razgledali ulogu žene iz Božije perspektive. Želeo bih da imamo to u vidu i dalje dok budemo posmatrali Božiju žudnju za naše brakove.

Bog je pripremio Adama za brak. Želeo je da Adam vidi i oseti potrebu za pomoćnikom. To je evidentno ako pažljivo čitamo tekst iz druge glave. Adam je najpre nadenuo ime svakoj životinji pre nego što mu je Bog dao ženu. Tekst kaže: “Ali se ne nađe Adamu drug prema njemu” (1.Mojs.2:20). Mogu da zamislim taj osećaj usamljenosti koji ga je obuzeo kada je shvatio da nema svog druga, kao sve ostale životinje.

Gospod Bog je pustio duboki san na Adama i tada je izvršio prvu operaciju u istoriji čovečanstva. Izvadio je rebro iz Adamove utrobe i od njega je stvorio ženu. Ona je ličila na Adama, ali nije bila kao on. Želeo bih da ponovo maštaš dok budemo istraživali ovu svetu scenu. Gospod Bog “je dovede Adamu”. Bog je dao Adamu ženu. Ona je bila divna, jedinstvena i baš takva kakva je njemu bila potrebna. Siguran sam da je to bila ljubav na prvi pogled.

Situacija je bila slična i iz ženinog ugla. Ona najpre nije ni postojala, a tada je stvorena kao biće koje je specijalno namenjeno za Adama. Bog je dao Evi muža i ona je to znala. Ovo će se isto dešavati danas ako budemo dopustili da Bog kontroliše naše živote. On je obezbedio bračnog druga za svako naše dete koje treba da stupi u brak. Iz ovog teksta izvire seme svakog srećnog braka. Gospod Bog je izvršio vrlo neformalno venčanje tog dana i tako je pokrenut univerzalni uzorak braka.

Tog dana Adam je postao čovek jedne žene, a Eva žena jednog čoveka. Možda ti ovo izgleda pomalo glupo, ali Bog je lako mogao da pokloni Adamu dve žene – da je to bilo najbolje za njega. Iz teksta se vrlo jasno može shvatiti da je Bog želeo stalnost njihovog odnosa. Od početka postoji taj uzorak jednog muža i jedne žene za ceo život. Mi Amerikanci sigurno smo izgubili tu istinu, ali Božije srce se nije promenulo. Lepota onoga što su Adam i Eva imali još uvek je moguća ako sledimo te pobožne principe.

Oni su stupili u brak u stanju totalne nevinosti. Oboje su bili čisti – fizički i emocionalno. Izvori emocija u Adamovom srcu po prvi put su mogli da se pokrenu prema Evi – njemu Bogom datog partnera. Verujem da je to temelj srećnog braka. Mi roditelji imamo odgovornost da sačuvamo srca naše mladeži za taj slavan dan kada će stupiti u brak.

Ovo se nekima možda čini suviše radikalno, ali za vašu decu je zaista moguće da dođu do bračnog oltara sa srcem koje nikada nije volelo drugu osobu. To je moguće jer sam mnogo puta imao priliku da to i vidim u svom dvadesetogodišnjem starešinskom radu. Mladi mogu doći do oltara sa srcem koje nije bilo motivisano telesnim željama. Mogu doći sa srcem koje kaže: “Šta mogu da dam?” umesto: “Šta mogu da dobijem?” To se može desiti samo ako ih budemo vodili pravim stazama i ako budemo čuvali njihova srca dok budu sazrevali.

Duh nevinosti

Voleo bih da upotrebim ovaj izraz da bih opisao divno stanje nevinosti koje su Adam i Eva imali na početku. Na čega mislim kada kažem tu reč? Mi smo izgubili njeno pravo značenje negde u kršu slobodne ljubavi. Ali, neki ljudi su takvu ljubav odbacili i zamračili, a pronašli su blistavi dijamant. Slava Bogu za njih.

Koren te grčke reči znači “nepoznat”. Postoji mnogo primena tog značenja. U Bibliji reč nevin opisuje devojku koja nije poznala čoveka i mladića koji nije poznao devojku. Druge reči koje opisuju to originalno značenje su: “svež, novi, nekorišćen”. Te reči predstavljaju ljubavnu čistotu Adamovog i Evinog braka. Naša dužnost, kao roditelja, jeste da čuvamo našu decu svežom, novom i nepoznatom u sferi ljubavi. To je moguće.

U Biblijskim danima prava devojka ili mladić bili su sveži i nepoznati – fizički i emocionalno. Slavim Boga za svaku mladu osobu koja je u svom srcu odlučila da nema seksualni odnos pre braka. To je zaista vredno pohvale. Međutim, postoji još više tlo, a to je imati srce koje nikada nije upoznalo romantičnu ljubav.

Nevinost je sveta i nešto što treba visoko da se ceni. Treba da čuvamo našu decu da ne bi prerano izgubili to sveto blago. Verujem da je srce deteta u tolikoj meri sveto u kolikoj meri ga roditelji nadgledaju. Verujem da upravo taj propust jeste razlog mnogih senzualnih (telesnih) padova kod mladih. Vidiš, Bog je u ljudima stvorio te emocije ljubavi da bi nas doveo u tu svetu fizičku ljubav – da bismo dobili svetu decu. Mnogi mladi se igraju sa tim emocijama pre vremena, a rezultat tega jesu gresi protiv tela.

Snažna je stvar kada dovedeš nevino srce do bračnog oltara. Mi smo pali toliko daleko da teško možemo to da zamislimo. Roditelji, neka vaša mašta poraste i probajte malo da sanjate. Zamislite ovo: mladić ili devojka ulaze u odnos udvaranja sa osobom koju nameravaju da uzmu za svog bračnog druga. Na posletku oni mogu da kažu jedno drugom: “Ja sam sačuvao svoje srce samo za tebe”. Na ovu temu moglo bi još mnogo da se piše. Postoji mogućnost da jednog dana možda napišem i knjigu o tome.

Preosetljive primene

Sve ovo zvuči odlično, sanjalački i kao bajka, ali šta da radimo da bi to zaista bilo tako? Treba da promenimo nekoliko stvari da bi zadobili te visoke ideale. Dopusti mi da te malo izazovem. Razmotri nekoliko praktičnih stvari koje su se pojavile u našem modernom svetu.

Zabavljanje: Zabavljenje jeste prolazni, romantični odnos sa osobom suprotnog pola. Tako rečnik opisuje tu reč. Ovo je postalo vrlo uopšteno u našem društvu; međutim, to je relativno nova pojava. Moraš da uzmeš moderan rečnik da bi pronašao definiciju te reči. Putem zabavljanja mlada osoba može da se “zaljubi” nekoliko puta pre nego što stupi u brak. Ona misli da je to velika zabava, ali ne razume sa čime se igra. Ona ne shvata da se igra sa dve najsnažnije stvari u njenom životu. Igra se sa srcem koje je najsnažniji deo njenog bića i sa emocijama ljubavi koje su najsnažnije emocije u čoveku. Ona ne shvata dubinu onoga što se dešava unutar nje kada “raskine”. Svaki put kada se to desi – to je kao mini-razvod. Seti se šta sam rekao u prethodnom poglavlju u vezi igre. Igra jeste praksa za budući život. Svaki put kada naši mladi “raskinu” oni prave ogomnu rupu u njihovim svetim emocijama. Te rane prave ožiljke straha, nepoverenja i osvete, a to vrlo loše utiče na njihov budući bračni život.

Flertovanje: Definicija ove reči vrlo nam mnogo otkriva. Pogledaj tu definiciju u svetlu ovoga što smo shvatili iz prethodne tačke. Flertovanje: “Udvarati se beznačajno; izražavati emocije ljubavi bez ozbiljnih namera; igrati se ljubavi; zabavljati se ljubavlju”. Ova reč ne zvuči tako nevino, nakon što pročitamo njenu pravu definiciju. Te definicije su relativno nove. Moderan rečnik naziva ženu koja praktikuje flertovanje “raskalašnom ženom”. Ako čuvamo svoje srce za jednog čoveka ili ženu, mi ćemo izbegavati ovu aktivnost. Biblija to naziva proneverom – pokretanjem želja koje se ne mogu zakonito ispuniti.

Senzualna odeća: Postoje različite motivacije koje se nalaze iza zavese mode i provokativne odeće. Za većinu mladih glavna motivacija i želja jeste da privuku pažnju na sebe. Oni žele da budu primećeni, žele da ih mladići i devojke primećuju i prate njihovo ponašanje. Te tri tačke teku zajedno kao sestre. Pomisli sa mnom; hajde da zajedno rezonujemo. Ako čuvamo svoja srca za samo jednu osobu tada nećemo imati nikakav interes da privlačimo pažnju drugih. Kada sve te tri tačke stavimo zajedno imaćemo vrlo razarajuće padove. Hajde da to zajedno sumiramo ovako:

Senzualna odeća

+ Flertovanje

+ Zabavljanje

Preljuba & Razvod

Tužan deo tog preranog igranja ljubavi jeste nemoral koji se množi među onima koji sebe nazivaju Hrišćanima. To donosi veliku pustoš u brak. Krivica i rane koje moralni padovi donose u brak jesu skoro nepopravljivi. Mnogi roditelji mogu da daju svedočanstvo u vezi tih šteta. Oni znaju kako je to teško prevazići, čak i kada hodaš u blagodati i imaš oproštenje. Kada sve zajedno sagledaš to cepa srce.

Zamisli tu scenu. Dve mlade osobe dolaze na slavan dan svog venčanja. Oni su puni nade i snova u vezi dobrog zajedničkog života i svi su radosni zbog njih. Ali, oboje nose u srcu neke od gore navedenih tereta i tako ulaze u brak. Tu su rane prethodnih odnosa. Strah i nepoverenje stoji baš pored tih povreda, podsećajući ih na bol. Imaju mnoštvo telesnih želja koje su praktikovali za vreme “zabavljanja”. U dodatku, oboje znaju kakav je njihov partner u stvarnosti, poznaju njegovu prošlost i u skladu sa tim se ponašaju i prigovaraju jedan drugom. Poznavajuće sve ove probleme cela scena se menja. Hoće li oni to prevazići? Imaju li dovoljno hrišćanskog predanja da prevaziđu to teško vreme?

Božijom blagodaću neki će uspeti u tome i imaće bezbedan i srećan brak. Prionuće na posao i zajedno će raditi da bi se mnoge stvari doterale. Oni će i uspeti u tome. Sa druge strane, mnogi neće uspeti u tome. Svi znamo statistike.

Roditelji, imamo odgovnornost u svemu tome. Možemo sačuvati našu decu od tuge u srcu ako budemo aktivno uključeni u njihove živote i ako ih usmerimo u tim kritičnim godinama. Napisao sam ovo poglavlje da bih ohrabrio vas roditelje da i dalje istražujete tu temu. Želeo sam da pokrenem vaš apetit za više razmišljenja i diskusije.

Daryl i Rebekah Nolt
3.januar 1998.

Daniel i Christy Kenaston
13.mart 1999.







Andrew i Elisabeth Weaver
23.septembar 2000.